Dick Dooyewaard en Joke Pieters hopen mede namens de gehele organisatie, op een geslaagd FDLN!
Dick Dooyewaard en Joke Pieters hopen mede namens de gehele organisatie, op een geslaagd FDLN! Arda Konings

Fête de la Nature is ‘ultieme beleving natuur en cultuur’

30 augustus 2022 om 12:00 Evenementen

ERMELO Aanstaande vrijdagavond 2 en zaterdag 3 september vindt de tweede editie plaats van Fête de la Nature in en rond Natuurtuin ‘De Zandkamp’ aan de Zandkampweg. Natuur en cultuur worden dan op een mooie manier in een juiste mix aan elkaar gekoppeld, tot één ultieme beleving.

Joke Pieters (namens Natuur- en Milieuplatform Ermelo) en Dick Dooyewaard (namens de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging) zijn direct betrokken bij de organisatie van FDLN, een landelijk initiatief van het Instituut voor Natuurbeschermingseducatie. Ook Landschapsbeheer Gelderland (klompenpaden) en de imkers van bijenstal ‘Onder de pannen’ participeren in het geheel.

WEELDERIGE TUIN De Natuurtuin draait alweer voor het vijfde seizoen. Joke en Dick weten nog precies te vertellen hoe een braakliggend stuk grond naast de bijenstal werd bewerkt. ,,De bovenste laag gras werd verwijderd, de grond omgeploegd en ingezaaid met bloemenmengsels. Op de wallen werden zo’n 140 boompjes geplaatst. De aanwezige bosvijver met wilde eenden en waterhoentjes, completeerde het geheel. Ondanks dat de vijver geregeld droogvalt zorgen verfrissende buien ervoor dat het grondwater weer op peil komt en er weer water in de vijver verschijnt. Momenteel zit de vijver vol met riet en lisdodden. Hierdoor dreigde het geheel op te gaan in het omringende landschap. De gemeente is nu druk bezig om het overtollige riet nu te verwijderen.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


Optreden tijdens Fete de la Nature 2021. - Dick Dooyewaard

NACHTVLINDERS SPOTTEN Aan doedelzakspeler Jan van Doornum de eer om het evenement vrijdagavond van start te laten gaan om 20.15 uur en een en ander sfeervol te omlijsten. Vanaf 21.00 uur is het mogelijk om via een groot scherm waarop speciale verlichting wordt geprojecteerd, tientallen verschillende soorten vlinders te bekijken. Dick: ,,Met een beetje geluk en goede weersomstandigheden kunnen er dan zo’n 40 soorten nachtvlinders tevoorschijn komen. Alleen al in ons land zijn er 4000 soorten van te vinden, die ingedeeld worden in macro- en micro (mot) groepen. Ruud van Middelkoop uit Mijdrecht zal de vlinders fotograferen en op naam brengen. Meer info en aanmelding voor het nachtvlinders kijken op de website van KNNV Noordwest Veluwe.” 

PROGRAMMA Op zaterdag is er van 10.00 tot 16.00 uur een programma voor kinderen en volwassenen. Tussen 10.30 en 11.00 uur klinkt er saxofoon- en vioolmuziek van Estia en Marlinde de Wolf. Vanaf 11.15 tot rond 12.30 uur vrolijkt folkmuzikant Jos Jongeling de boel op met akoestische folklore en tussen 13.30 en 14.00 uur treedt de vierkoppig bemande muziekband B-Eagles op. Om 14.15 uur zingen Jet Weigand en Anne Koster. Koffie, thee, vruchtensap en poffertjes zijn verkrijgbaar (denk aan contant geld). Voor kinderen zijn er diverse activiteiten zoals een kabouterspeurtocht. De natuurtuin is te vinden tussen de Konijnenwal en de Zandkampweg, beide zandwegen ten westen van de Arendlaan. Toegang is gratis. Aanbevolen wordt om per fiets te komen, beperkt parkeren bij de Balverszaal.

https://noordwestveluwe.knnv.nl/agenda/fete-de-la-nature-2/

Arda Konings