Peter Garritsen wil een discussie met de totale raad.
Peter Garritsen wil een discussie met de totale raad. eigen foto

Pleidooi tot samenwerken: win-winsituatie voor de inwoners

31 augustus 2022 om 08:00 Politiek

,,Beter samenwerken leidt tot een win-winsituatie voor de inwoners van de gemeente Ermelo. De raad moet de rol van volksvertegenwoordiger centraler gaan stellen. Dat is de visie achter de introductie van het raadswerkprogramma ‘Samen DOEN’, onderdeel van het hybrideakkoord”, zo zegt Peter Garritsen (één-Ermelo). 

Met deze opzet ontstaat er naast het coalitieakkoord een flexibale agenda van onderwerpen, zo is het idee. Garritsen legt uit: ,,Het idee van het raadswerkprogramma is dat alle partijen binnen de raad samen met initiatieven kunnen komen. Dus de drie coalitie- en de oppositiepartijen bij te laten dragen om zo tot verbetering binnen de gemeente komen. Elk vanuit zijn eigen politieke invalshoek. De raad krijgt dan meer kleur op haar wangen.” 

Volgens hem is er sprake van een speelveld. ,,De lijnen van dat speelveld bepalen onder meer dat ideeën aansluiting hebben bij wat de inwoners van Ermelo wensen. Daarnaast bepalen de lijnen een blijvend goede financiële positie van de gemeente Ermelo, we houden de ‘hand op de knip.”

Garritsen geeft aan dat het van belang is dat alle partijen hun inwoners centraal stellen waarbij hij beseft dat ze hun positie op een eigen manier belangrijk, uniek en gewaardeerd willen zien. ,,Om binnen de raad tot resultaat te komen moet er onderling vertrouwen zijn. Anders wordt de communicatie gekenmerkt door gereserveerdheid en voorzichtigheid. Je krijgt niet van elkaar te horen wat er nu echt wordt bedoeld.” 

VERLIEZEN Garritsen: ,,Indien we in de raad blijven denken in termen van ‘verliezen’, dan wordt de communicatie van onze raadsleden terughoudend en maken we onze mening al snel ondergeschikt aan andere raadsleden. Moeten we ons dan neerleggen bij compromissen?”

Een compromis is, zo klinkt het veelal, dat alle partijen geven en nemen. ,,Dat lijkt mooi. Maar waarom niet voor elkaars winst gaan. Een compromis is in mijn ogen een afgezwakte vorm van een win-winsituatie. We moeten op zoek naar synergie, naar samenwerking. Als partijen in een goede sfeer proberen eruit te komen, is het resultaat meestal effectiever dan van een compromis.”

Het idee van een raadswerkprogramma is volgens Garritsen uiteindelijk om interessante thema’s en ideeën te agenderen, ook juist vanuit de oppositie. ,,Indien bij partijen het gevoel van ‘verliezen’ overheerst dan is er geen sprake van een win-winsituatie en ontstaat er nooit een akkoord op basis van een gelegenheidsmeerderheid.” 

MACHT Garritsen vindt het spijtig te moeten constateren dat er verschillende partijen denken in termen van macht wanneer het om het raadswerkprogramma gaat. ,,Indien het vertrekpunt van de coalitie ‘macht’ is dan zouden wij deze optie niet hebben meegenomen in het hybride akkoord. Daarom ook de titel ‘Samen DOEN.’ Als dat niet gemeend is, zou er louter een coalitieakkoord zijn met strakke en onvermurwbare kaders.” 

Volgens Garritsen is het van belang dat raadsleden met onderwerpen komen die zij en hun achterban relevant vinden. ,,Dat vereist van elke partij dat men zich verdiept in mogelijke aansluitingen bij standpunten van andere partijen. Het is de bedoeling daar met elkaar in debat over te gaan.”

LOS SCHUDDEN Uitgangspunt is en blijft een goed financieel beleid. ,,We kunnen niet meer uitgeven dan binnenkomt. Ieder voorstel moet zijn voorzien van een paragraaf waarin wordt uitgelegd hoe de kosten worden gedekt. Ik nodig alle partijen uit om zich los te schudden van wat gebruikelijk is. Breng in de praktijk wat je predikt. Stop te werken vanuit verwijten en frustraties. Het verleden bepaalt naast de toekomst de koers van vandaag.”

BurgerBelangen Ermelo Han Wilhelm vindt dat de discussie over het raadswerkprogramma in een fractievoorzittersoverleg of in de raad als eerste moet worden gevoerd. ,,Ik heb al eerder gepleit voor opheffing van het dualisme-oppositie. De huidige coalitie wenst dit dualisme in stand te houden. Een initiatief tot het instellen van een raadswerkprogramma, als onderdeel van het zogenoemde hybride akkoord doet daar niets van af. Wij zijn wel voorstander van een sociaal-maatschappelijk raadsprogramma en willen ons ook in blijven zetten voor een wezenlijke invulling hiervan in de lijn van ons verkiezingsprogramma.”
VVD Zinnen als ‘we moeten niet blijven denken als verliezers’ spreken Herma van der Weide niet aan. ,,Het ‘samen doen’ is voor de VVD fractie niet anders dan vanzelfsprekend, juist de afgelopen vier jaar hebben we dat laten zien. Volgens Garritsen heeft de vorige coalitie het op alle fronten niet goed gedaan; laat de nieuwe coalitie dan maar laten zien hoe het anders moet. Breng maar in de praktijk wat er gepredikt wordt. De eerste vergadering na de verkiezingen bleek al dat openstellen van de supermarkten werd weggeschoven door één-Ermelo, eerst een onderzoek. Wat wordt hiermee beoogd? Macht? Wantrouwen?”
SGP Leo van der Velden vindt het idee uit de koker van de coalitie tot dit moment een schijnvertoning. Volgens hem is het vertrekpunt gebaseerd op macht vanuit de coalitiepartijen omdat het akkoord van de drie partijen CDA, één-Ermelo en ChristenUnie wordt afgesloten met ‘tenzij de coalitiepartijen anders beslissen.’ De SGP geeft aan zich niet meer te laten afleiden door zaken waarmee geen enkel probleem wordt opgelost.
Progressief Ermelo Evelien Kars zegt dat het wat betreft inhoud een zeer magere variant is van iets waar haar partij voor staat. De discussie rond de meerjarenbegroting heeft volgens haar duidelijk gemaakt dat de coalitie zelf nog niet helder heeft hoe zij met de begroting en subprogramma’s om willen gaan. Iedere fractie heeft volgens haar het rechtt onderwerpen te agenderen, daar is naar haar mening geen raadsprogramma voor nodig.
Progressief Ermelo zal zeker thema’s en onderwerpen aan blijven dragen. ,,De opmerkingen vanuit één-Ermelo inzake terughoudende communicatie, vertrouwen onderling, het in de praktijk brengen wat je predikt; misschien moeten zij daar mee beginnen”, zo geeft Kars aan. Door de coalitie is de ‘hand op de knip’ uitgangspunt. Kars: ,,Hoe kan men dan van ons verwachten dat we initiatief tonen. Als je op voorhand al te horen krijgt dat het niks mag kosten. Of al je niet eens weet welk budget je mogelijk zou kunnen aanspreken. Het is een zeer klein en ongelijkwaardig speelveld, waar nauwelijks ruimte tot bewegen is.”
Kars geeft aan dat in het verkiezingsprogramma van haar partij samenwerken wordt gezien als de sleutel tot succes. ,,Daar blijven we ook voor staan. Waarbij inwoners ook een volwaardige rol hebben. Die vorm heeft het niet gered bij deze coalitie, het is nu een hybride akkoord.”

Wijnand Kooijmans