Het plein voor winkelcentrum De Enk krijgt de naam Enkplein.
Het plein voor winkelcentrum De Enk krijgt de naam Enkplein. Wijnand Kooijmans

Fiets- en wandelpaden en pleinen krijgen officiële naam

29 augustus 2022 om 14:05 Overig

ERMELO Fiets- en wandelpaden maar ook pleinen in Ermelo krijgen een officiële naam. Hiermee wordt tegemoetgekomen aan de problemen die de stichting Natuur- en Milieuplatform regelmatig ondervindt bij de uitgifte van wandel- en fietsroutes.

Omdat de betreffende locaties geen officiële naam hebben komen ze niet voor op kaarten en webkaarten/sites. Navigatiesystemen voor en van bedrijven, hulpdiensten en particulieren missen deze informatie ook. 

MIDDELPUNT Het speelveld in Ermelo West krijgt de naam Haegenveld. Het veld is in 2003 heringericht en heeft toen de naam al gekregen maar dat is nooit vastgelegd in officiële stukken. Het veld is regelmatig middelpunt van wijkactiviteiten.

Na de sloop van kleuterschool Het Kwetternest werd op deze locatie in Ermelo West een speelterrein ingericht. Ook daarvan zijn nooit officiële stukken gevonden waardoor nu de naam Kwetternest wordt toegekend. Aan de oostzijde van de Jacob Catslaan ligt een bosgebied dat doorsneden wordt door diverse paden. Vanaf Ermelo loopt een pad naar het voormalige sanatorium Sonnevanck. Reden de naam Sonnevanckpad toe te kennen. Het Harderwijker deel van het pad heeft de naam Koeweg. Een ander pad heeft op oude topografische kaarten de naam Haspelpad dat nu de naam Zwijnenpad krijgt.

HISTORIE Het fietspad van de Horsterweg naar de Buitenbrinkweg krijgt de naam Grolserf. De bebouwing halverwege is bij ingewijden bekend als Grolserf. Het plein dat in de volksmond al bekend stond als het Pauwenplein krijgt nu ook officieel deze naam. Op het plein staat een bronzen beeld van Marijke Ravenswaay. Dat geldt ook voor het gebied rond winkelcentrum De Enk dat de naam Enkplein krijgt.

Het Weitje krijgt deze naam nu ook officieel. Het is de plek waar vroeger wegen uit alle richtingen in het oude centrum van Ermelo samenkwamen. Het plein voor het NS-station wordt simpelweg het Stationsplein, al wordt het doorsneden door de Dokter van Dalelaan en de Stationsstraat. Op de hoek van de huidige Putterweg en de Wethouder Rikkerslaan werd in 1829 de eerste gemeentelijke begraafplaats gesticht. Dit op een terrein dat bekendstond als De Kruiskamp. Deze naam wordt er nu aan toegekend. Het plantsoen tegenover de Nieuwe Hervormde Kerk krijgt de naam Herdenkingsplantsoen. Het plantsoen dat wordt begrensd door de Oude Telgterweg en de Suikerbakker wordt De Groene Enk, het gebied dat bekend staat als het Indianenbos wordt Speelbos Ruige Veld.

Wijnand Kooijmans