Afbeelding
Cees v. d. Wal

Komende vier jaar geen nieuwe windparken

24 januari 2022 om 10:48

In 2014 heeft de SGP een motie ingediend ter voorkoming van windmolens in het buitengebied, deze motie werd door de hele raad gesteund. Bijzonder was dat diezelfde gemeenteraad, uitgezonderd SGP, deze motie met grote meerderheid in 2017 weer van tafel heeft geveegd en daarmee de weg naar windmolens heeft vrij gemaakt. Op datzelfde moment is ook het buitengebied vrijgegeven voor andere projecten ten behoeve van grootschalige opwek zoals zonneparken. De aanvragen die daarop zijn binnengekomen zijn de afgelopen vier jaar gerealiseerd, over de realisatie van het windpark Horst – Nulde wordt op dit moment nog gesproken. 


De gemeente Ermelo neemt op dit moment geen nieuwe initiatieven in behandeling en dat heeft de steun van de SGP. We kiezen er dus voor om eerst uit te voeren waar democratisch voor is gekozen en de impact daarvan moet volledig in beeld zijn voordat er überhaupt nagedacht moet worden over nog meer opweklocaties. Daarbij is het voor ons uitermate belangrijk dat de realisatie van het windpark andere ontwikkelingen niet stillegt of in de toekomst onmogelijk maakt. Hou het gebied zo compact mogelijk, langs de A28, met maximale opbrengst, mogelijk in combinatie met zonne-energie. Daarbij zijn we voorstander van een  kleine opweklocatie, pilot, om te komen tot lokale productie van waterstof. 


Nieuwe zonneparken op landbouwgrond zien we niet zitten, kijk wel naar het afgesloten defensieterreinen en combinaties van opwek door zon en natuurherstel. Voor nieuwe windparken zien we de komende 4 jaar geen ruimte, we moeten de landschappelijke en agrarische waarden behouden.


Leo van der Velden, SGP