Afbeelding
Eigen foto

Alleen windmolens langs A28

24 januari 2022 om 12:28

Één-Ermelo staat terughoudend tegenover de aanleg van grootschalige windmolen- en zonneparken. Het kenmerkende Ermelose landschap, landbouwgrond en natuur komen daardoor te veel in het gedrang. De enige uitzondering hierop is de plaatsing van windmolens langs de snelweg A28. Voor andere grootschalige projecten is het, wat één-Ermelo betreft, nog te vroeg. In Nederland zijn we namelijk pas net begonnen aan de energietransitie en hebben daarom nog te maken met beperkende factoren, zoals onvoldoende netcapaciteit. Ook nieuwe technieken zijn nog volop in ontwikkeling.


Grootschalige projecten met grote financiële risico’s staan daarom niet op onze lijst. Wij willen vooral inzetten op verduurzaming van woningen waar alle inwoners van Ermelo direct van kunnen profiteren. Denk daarbij ook aan het goed isoleren van woningen.


De gemeenten staan voor de opgave om in 2050 volledig aardgasvrij te zijn. Omdat een groot deel van de energietransitie zich achter de voordeur van inwoners afspeelt is het voor één-Ermelo duidelijk dat nauwe samenwerking met inwoners nodig is om tot succes te komen. Er leven veel vragen over hoe we van het gas af moeten en hoeveel dat gaat kosten. Daarom pleit één-Ermelo voor een aanpak die voor zoveel mogelijk mensen ook betaalbaar is. Maar ook pleiten wij voor hele praktische zaken. Bijvoorbeeld door een lijst met aandachtspunten op te stellen die Ermeloërs kunnen gebruiken wanneer zij een leverancier willen selecteren voor zonnepanelen of andere duurzame aanpassingen aan hun woning of bedrijf.


Henri Luitjes, één-Ermelo