Afbeelding
Bert Visser

In 2030 energieneurtraal

24 januari 2022 om 11:40

Eind vorig jaar werd duidelijk dat Ermelo onvoldoende doet om er voor te zorgen dat de gemeente in 2030 energieneutraal is. Terwijl dat wel als doel is gesteld. We wekken slechts 28 procent van de door ons gebruikte energie duurzaam op in plaats van de gewenste 100 procent.


Er is dus meer nodig, willen we onze energiebehoefte in 2030 neutraal invullen. Enerzijds door bewuster met energie om te gaan en zo te besparen op energiegebruik. Bijvoorbeeld door vaker de auto te laten staan en meer te wandelen of te fietsen of van het openbaar vervoer gebruik te maken. Ook isolatie van huizen kan hieraan bijdragen. Anderzijds door over te schakelen op duurzame energiebronnen zoals zon en wind. De mogelijkheden voor windmolens en zonneparken zijn echter beperkt in de gemeente. Daarom stimuleren wij vooral het gebruik van zonnepanelen op bestaande daken. 


Progressief Ermelo vindt het belangrijk dat Ermelo in 2030 energieneutraal is. En dat begint bij bewustwording. Om dit haalbaar te maken voor onze inwoners willen wij dat de gemeente meer doet: meer informeren en meer stimuleren. Informeren over de mogelijkheden van isoleren, duurzame opwek en energiebesparing. En stimuleren van het gebruik van deze mogelijkheden door voldoende subsidiemogelijkheden ter beschikking te stellen.


Energiebesparing en gebruik van duurzame energiebronnen: we doen dit niet alleen voor onszelf maar juist om onze kinderen en kinds kinderen een leefbare omgeving te kunnen bieden. Kan er iets belangrijker zijn?

Dát vinden wij belangrijk!


Frans van de Visse, Progressief Ermelo