Ingezonden brief

20 januari 2022 om 12:04

Communicatie politieke partijen ondermaats

ERMELO Ik heb in de maand december aan de fracties van de partijen, die momenteel in de gemeenteraad van Ermelo vertegenwoordigd zijn, een mail gestuurd via de mogelijkheid daartoe op hun eigen webpagina. Daarbij refereerde ik aan de burgerpeiling volgens www.waarstaatjegemeente.nl. 

Ik gaf aan dat ik niet erg verrast was door de inhoud van het rapport want die leek heel sterk op wat mijn eigen opvattingen en ervaringen zijn. De gemeente Ermelo doet het op een aantal punten ongeveer gemiddeld ten opzichte van andere gemeenten in Nederland, maar op een aantal punten is er nog veel terrein te winnen. Wat mij in het rapport bijzonder opvalt, is dat de burgers zich veelal meer betrokken voelen bij hun woonomgeving en zich hiervoor willen inzetten dan landelijk het geval is, maar dat de gemeente Ermelo het laat liggen om te luisteren naar de burger en hen te betrekken bij hun besluiten en de voorbereidingen daartoe. Zij scoren hierop significant lager dan het landelijk gemiddelde. Ook is het opvallend hoe de burger denkt over de betrouwbaarheid van de gemeente Ermelo. Slechts twaalf procent vindt dat de gemeente doet wat ze zegt. Ook het toezicht op de naleving van regels is zeer ondermaats, net als de wijze waarop de gemeente communiceert met haar inwoners.


Mijn vraag was dan ook: wat gaan de partijen doen om te zorgen dat de gemeente zich op deze punten verbetert? Ik hoopte op een echt inhoudelijk antwoord. Dat verdient de Ermelose burger volgens mij. De gemiddelde burger stelt zich dienstbaar op naar zijn omgeving en mag hetzelfde verwachten van de gemeente. Kortom, het roer moet om. 

En toen? Ik verwachtte dat de partijen daar graag hun ideeën over zouden willen verwoorden. Mis. Slechts twee partijen, de Christenunie en de SGP gaven een reactie. Progressief Ermelo heeft mijn vragen doorgestuurd aan de fractie. En daarmee bleef het stil. Geen van de andere partijen (CDA, VVD en BurgerBelangen) heeft tot nu toe zelfs maar de moeite genomen om fatsoenshalve een bericht van ontvangst te sturen. En op de reactie van de fractie van Progressief Ermelo hoef ik vijf weken later blijkbaar ook niet meer te rekenen.


Ik vind het illustratief voor de conclusies uit het door mij aangehaalde rapport dat het blijkbaar niet interessant is om aan een kiezer te vertellen wat de standpunten zijn over het contact herstellen met de inwoners van Ermelo, laat staan dat ze de kloof willen overbruggen tussen de gemeenteraad en het college enerzijds en de inwoners anderzijds. Ik blijf met de vraag zitten: wanneer gaan de politieke partijen van Ermelo nu eens echt werk maken van het vertegenwoordigen van hun kiezers en echt inhoudelijk met hen communiceren? Heeft het wel zin om straks te gaan stemmen als de partijen na de verkiezingen zich niets (meer) gelegen laten liggen aan de belangen van hun kiezers?


D.Moens