Milia (midden) samen met twee klasgenootjes
Milia (midden) samen met twee klasgenootjes Joanne Zwart

Onderwijs kinderen met beperking

21 januari 2022 om 10:24 Onderwijs

ERMELO – Elders kan het ook. Dus hebben Joanne Zwart en Louwke van de Wiel de handen ineen geslagen om een passende plek in het voortgezet onderwijs te vinden voor hun kinderen met het downsyndroom. Tom en Milia gaan momenteel naar een reguliere basisschool; ze zitten in een gewone klas en krijgen extra begeleiding om lesstof op hun eigen niveau en eigen tempo tot zich te nemen. Maar nu ze een keuze moeten maken voor het voortgezet onderwijs, lijken ze aangewezen op speciaal onderwijs. 

Joanne Zwart, moeder van Milia, vertelt: ,,Mijn dochter leert heel veel door het contact met klasgenoten en ze geniet van de projecten die ze op school doet, zoals surprises maken of sportactiviteiten. Net als haar klasgenoten moet ze nu op zoek naar een vervolgschool. De meeste kinderen met een beperking gaan naar het voortgezet speciaal onderwijs. Maar dat zou ik erg jammer vinden. Ze heeft op de basisschool jarenlang middenin de maatschappij gestaan en het voelt voor haar heel onlogisch als dit geen vervolg krijgt in het voortgezet onderwijs.”

Inclusieklassen In Nederland zijn verschillende scholen met zogenaamde inclusieklassen, waar kinderen met een beperking naar school kunnen in een reguliere setting. ,,Het is een win-win situatie”, zegt Joanne. ,,In de maatschappij is nu eenmaal veel variatie, het is goed als kinderen hier al op jonge leeftijd mee om leren gaan.” Op de Noord-West Veluwe is nog niet zo’n inclusieklas. Hoog tijd om te kijken of dit hier ook te realiseren is, vonden de moeders. Daarom zoeken ze andere ouders die tegen hetzelfde probleem aanlopen. ,,We willen heel graag dat al deze kinderen kunnen leren in een reguliere omgeving, zodat ze er echt bij horen.” 

Voor meer informatie kun je mailen naar maatwerkschool@gmail.com.