Beiaardiers Bauke Reitsma, Auke de Boer en Jeannette van 't Veld (vlnr).
Beiaardiers Bauke Reitsma, Auke de Boer en Jeannette van 't Veld (vlnr).

Tweede zomeravondconcert

16 juli 2019 om 14:55

Op de beiaard van de Pauluskerk

BAARN Afgelopen vrijdagavond vond het eerste beiaardconcert in de zomerserie plaats. Gelukkig was het, na een dag vol regen en onweer, net op tijd droog, waardoor er toch een aantal dappere luisteraars kwam opdagen en het hele concert met aandacht beluisterde.

Tot schrik van de organisatie verscheen er, na plaatsing van het beeldscherm, géén beeld. Helaas lukte het voor dit concert niet, om het beeld tevoorschijn te toveren. Uiteraard zullen zij deze week hemel en aarde bewegen, om het beeldscherm voor vrijdagavond weer in orde te hebben.

,,Na afloop van het concert konden wij een vrolijk plaatje schieten van drie beiaardiers, die deze serie een concert verzorgen. Bauke Reitsma (tweede concert), Auke de Boer (eerste concert afgelopen vrijdag), Jeannette van 't Veld (derde concert vrijdag 26 juli).

De organisatie hoopt veel Baarnaars vrijdagavond te treffen aan de voet van de toren met een goed functionerend beeldscherm

Bauke Reitsma - vrijdag 19 juli 20.00-21.00 uur

I Prélude
1. Suite nr. 3 für Violoncello solo BWV 1009 Johann Sebastian Bach (1685-1750)

prélude
allemande
courante
sarabande
bourée I & II
gigue


II Louis Andriessen 80 jaar
2. De Toren Louis Andriessen (*1939)
(oorspronkelijke versie, 1988)


III Een drieluik rond Sweelinck
3. Est-ce Mars Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621)
7 variaties

4. Sweelinck-Fantasie (1975) Albert de Klerk (1917-1998)

5. Est-ce Deventer… (2012) Ad Wammes (1953)
Van Sweelinck tot Smit (opgedragen aan Roel Smit)

Bewerkingen: Bernard Winsemius (3)
De Baarnse beiaard wordt iedere 2e en 4e woensdag van de maand van 15.00 - 16.00 uur bespeeld. Daarnaast zijn er jaarlijks zes bijzondere bespelingen op:
27 april (koningsdag), 4 mei (dodenherdenking), 5 mei (bevrijdingsdag), 2e zaterdag van september (Open Monumentendag), 3e zaterdag van november (Sinterklaas) en 24 december (Kerstbespeling).
Bauke Reitsma (*1976) is (stads) beiaardier van Baarn, Almere en Weesp. Naast reguliere (markt)bespelingen geeft Bauke als beiaardier concerten in binnen- en buitenland. Hij trad op in Nederland, België, Frankrijk, Ierland en Litouwen. Bauke volgde zijn beiaardiersopleiding aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort bij Bernard Winsemius, Jacques Maassen, Frans Haagen en Henk Verhoef. Hij is tevens werkzaam als organist van het Gemengd Koor in de H. Nicolaaskerk in Eemnes en als vaste organist van de Algemene Begraafplaatsen van de stad Utrecht. Zie ook www.baukereitsma.nl.