De laatste steigerdelen worden afgebroken.
De laatste steigerdelen worden afgebroken. Baarnsche Courant

Tuin komt bij van Royal Park

17 juli 2019 om 08:48

3000 bezoekers op de fiets bij Guus Meeuwis

BAARN De laatste steigers van de zittribunes zijn vanmorgen weggehaald. De rest is maandag en dinsdag al afgevoerd. Het gras in de paleistuin ligt er redelijk bij. Grote kans dat het bijtrekt na een fikse regenbui.

Eugene Leenders

Soestdijk gaat bijkomen van Royal Park Live. Precies een maand, want dan starten de voorbereidingen voor het Concours d'Elegance op 24 en 25 augustus. Tientallen oldtimers worden dan geshowd. Een week later is de traditionele Royal Run.

SPANNEND Maandag en dinsdag waren nog spannende dagen. Alles is in een week tijd opgebouwd maar wordt in anderhalve dag afgebroken. Dat levert een hele logistiek op met de vele vrachtwagens die het gras niet op mogen en elkaar snel dwars zitten op de smalle oprijlaan. Parkeren op de of langs de Amsterdamsestraatweg is al helemaal uit den boze. Het is uiteindelijk allemaal gelukt. De voortuin is weer leeg.

Grote vreugde is er bij de organisatie over de cijfers die binnendruppelen. Bij het concert van Guus Meeuwis is zeker meer dan de helft van de mensen met de fiets gekomen. Minimaal 3000 rijwielen is de schatting.

Het concert van Anouk leverde de meeste bezoekers op, die een rondleiding door het paleis wilden. Nog nooit in de geschiedenis van Soestdijk zijn er zoveel rondleidingen op één dag geweest.

Het wachten is nog op alle geluidsmetingen. De RUD (Regionale Uitvoeringsdienst) Utrecht heeft continue gemeten in en rond de paleistuin. De RUD voert milieutaken (vergunningverlening, handhaving, advies) uit voor de provincie Utrecht en 11 gemeenten, waaronder Baarn. Een vertegenwoordiger heeft zeven van de acht concerten in de tent gezeten, pal voor de zittribunes, waar het geluid wordt afgeregeld. Bij het optreden van de Amerikaanse band Live was het nog even spannend. De Amerikanen snapten niet wat de RUD-medewerker precies kwam doen en wilden de bezoekers op een lekker luid concert trakteren. Uiteindelijk besloot de organisatie een geüniformeerde agent in de tent te posteren om te laten zien dat het menens was en iedereen zich aan de afspraken moest houden.

TEVREDEN Paleisdirecteur Floris de Gelder en Patrick Kraakman (Agents After All) zijn dik tevreden. Vooral dat het weer goed tot normaal was. Op de dag dat grote delen van Hilversum blank stonden door stortregens, kroop Baarn door het oog van de naald. Het experiment met de parkeerplaats in een weiland grenzend aan de koninklijke kwekerij is ook goed verlopen. De uitnodiging aan vele honderden buren om met eigen ogen te komen kijken tijdens een concertavond, is door een kleine 500 personen gehonoreerd.

2020 Wat beiden betreft staat niks een vijfde editie in 2020 in de weg. Over het leggen van een betere verbinding met Baarn wil De Gelder praten. ,,Dat is nog niet zo makkelijk. We parkeren juist niet in het centrum om geen overlast te veroorzaken. Maar we willen altijd praten en meedenken hoe de verbinding beter gelegd zou kunnen worden."