Simon Huisman, de winnaar van Dax.
Simon Huisman, de winnaar van Dax. Kees Koffrie

Faes en Huisman grandioos

Zo vlogen de duiven van PV De Pool

16 juli 2019 om 15:03

Donkere laaghangende wolken zonder enige beweging waar zelfs oude duiven hinder van kunnen ondervinden.

Gelukkig was het op de route naar huis voor het overgrote deel wel goed vliegweer, en rond de tijd dat de jonge en oude duiven thuis werden verwacht begon het hier gelukkig ook op te klaren zodat het jonge duiven concours vanuit Wolvertem een goed en normaal verloop kende. Van Pont-Sainte-Maxence oude duiven waren er zaterdagavond bij enkele liefhebbers toch nog wat lege plaatsen.

Wolvertem - jonge duiven

Vanwege de weersverwachting in ons gebied konden de duiven pas om 14.00 uur worden gelost. Om zeven minuten over vier lopen bij een van de hokken van Anneke en Pierre Faes vrijwel gelijk twee duiven over de antenne die de eerste en tweede prijs winnen. Bijna drie minuten later valt de derde duif op het hok die ook de derde prijs in de club waar maakt. De jonge winnares is een prachtig blauw duifje met zowel van vaders- als van moeders kant het soort van Gerard Koopman in haar pedigree.

In Regio A worden van 2.325 duiven de vierde en vijfde prijs gewonnen; in A-1 van 1.379 duiven de tweede en derde. Anneke en Pierre hebben hun spel volledig op het kampioenschap Generaal snelheid afgestemd, en staan in Regio A en A-1 bovenaan. In Afdeling 7 ook keurig bij de eerste tien. Uitslag: Anneke en Pierre Faes: 1, 2 en 3; J. Kwak: 4, 5 en 7.

Pont-Sainte-Maxence - oude duiven

Iets meer dan zeven minuten later na de aankomst van de jonge duiven arriveert de eerste oude duivin . Ze heeft de afstand van iets meer dan 375 km. afgelegd met een snelheid 71,4 km. per uur. Ze is een kruising van een doffer van Stefaan Lambrechts x een duivin van Gerard Koopman, het soort duiven waar al menig maal over geschreven is.

Niet alleen de eerste prijs in de club maar tevens in Regio A en A-1 van respectievelijk 2.295 en 1.443 duiven. In de allerhoogste competitie Afdeling 7 een voortreffelijke 28e plaats van 5.623 duiven. Ook de Combinatie Ruttenberg-de Ruijter maakte een mooie uitslag met een 2e, 3e, 5e, 6e, en 7e klassering in de verenigingsuitslag en ook vooraan in Regio A en A-1.

B-klasse: Eddy Dijkman behaalde op deze vlucht alweer zijn zesde overwinning, een knap resultaat. Als kers op de taart mocht hij ook de geschenkbon van slagerij Cees Bokma in ontvangst nemen.

Uitslag Pont.St.Maxence oude duiven: Anneke & Pierre Faes: 1, 8 en 9; Ruttenberg-de Ruijter: 2, 3 en 5; Luay Alkhaylang: 4, 10 en 16; A. van Amerongen: 13, 20 en 23; J. Kwak: 19, 24 en 31; E. Dijkman: 49. Klasse B: E. Dijkman: 1, 2 en 4; W. van de Hoef 3.

Dax

Dax , inmiddels de vijfde marathon wedstrijd, was tevens een Nationale vlucht. Vrijdagmiddag werden 9.060 duiven van 1721 deelnemers uit de vier sectoren om 13.30 uur gelost. De duiven kregen het beslist niet cadeau want de wind was tegen en op het laatste deel van de vlieglijn vielen hier en daar miezerige regenbuitjes

Winnaar van PV De Pool werd Simon Huisman met dezelfde vijfjarige duivin die een maand geleden ook al St. Vincent won. In die tussenliggende periode is ze niet meer gespeeld of afgericht, dus begon ze volkomen uitgerust aan deze voor haar succesvolle vlucht. Ze zat op eitjes van tien dagen te broeden, dus een prachtige stand. Op middaglossingen had ze nog nooit gemist, en behaalde in het verleden vroege klasseringen op Perigueux en Bergerac.

De vader van deze topduivin komt van Henk de Bree uit Soest, de moeder is nog van het oude soort van Simon 's vader Leo. Naast de eerste prijs in de club behaalde ze in Afdeling 7 de 25e plaats van 695 duiven, in Regio A de 5e van 252 duiven en een stapje lager in Regio A-1 de 3e prijs van 151 duiven. Simon 's tweede duif werd op deze uitslag 35e. Zondag ontbrak er van de vijf ingezette duiven nog een op het appel. Uitslag: Simon Huisman: 1 en 2.

Anneke en Pierre Faes winnen de jonge – en oude duivenvlucht.