Max Keuris was in de jaren 50 een bekende figuur in Baarn.
Max Keuris was in de jaren 50 een bekende figuur in Baarn.

Eerbetoon aan schilder Max Keuris

BAARN In de jaren vijftig van de vorige eeuw was in Baarn het landelijk bekende reclamebureau Van Borssum Waalkes gevestigd; het hield kantoor in een fraaie villa aan de Julianalaan. Op zoek naar grafische creativiteit voor haar lp hoezen zocht het jonge platenbedrijf van Philips naar moderne, geïnspireerde ontwerpers. Eén van hen was ongetwijfeld Max Keuris, in die jaren in vaste dienst bij Van Borssum.


Leo Boudewijns

Margreet Korsman, verantwoordelijk voor de klassieke lp-hoezen van Philips, nam contact op met Max en uit die samenwerking zijn schitterende, opvallende en vaak ook geestige hoesontwerpen voortgekomen. Keuris was een grillige, onberekenbare, maar grafisch gezien moderne, lichtvoetige ontwerper; zijn vroege Philips en Fontana hoezen gaven de muziek kleur en sfeer in een tijd dat bij voorbeeld muziekpartituren het veelal met saaie, kleurloze omslagen moesten doen.

De Amersfoortse auteur/journalist Wichard Maassen heeft onlangs een heerlijk boek aan Max Keuris gewijd: 'Max Keuris, meesterverteller'. Eerder schreef hij al biografieën van Toon Tieland en Johan Traarbach, net als Keuris vooraanstaande Amersfoortse kunstenaars. Maassen besteedt ook aandacht aan de vele andere genres die Keuris beheerste: boekomslagen, uithangborden en reclame in het algemeen en natuurlijk aan de onuitputtelijke inspiratie zoals Keuris die toonde in zijn vaak opvallende schilderijen.

Het boek, fraai opgemaakt en rijk geïllustreerd, vertelt het treurige levensverhaal van een bon vivant met een uitzonderlijk talent die het met de in de toenmalige maatschappij heersende moraal niet zo nauw wenste te nemen. Keuris' toegewijde echtgenote Hetty heeft de auteur terzijde gestaan bij de totstandkoming van deze biografie.