Chantal Gesman, Marieke Landkroon en Renske van Dijk  (vlnr) staan tot uw dienst bij Geboortecentrum Baarn.
Chantal Gesman, Marieke Landkroon en Renske van Dijk (vlnr) staan tot uw dienst bij Geboortecentrum Baarn. Mieke Wegerif

Nieuwe echo voor Geboortecentrum

BAARN In 2016 is de verloskundigepraktijk van de Merelhof verhuisd naar de Nieuwstraat, meer ruimte en centraler. De verloskundigepraktijk is met recht een geboortecentrum te noemen, want hoewel de verloskunde de hoofdmoot blijft, komen er steeds meer facetten bij.


Melissa Blauwendraat

De praktijk bestaat al ruim 25 jaar, ooit begonnen door Nelleke Elferink. Zo'n 13 jaar geleden is Marieke verdergegaan met de praktijk. ,,Nelleke is nog steeds een bekende Baarnse. Zij heeft zo ontzettend veel baby's op de wereld helpen zetten. Het was haar levenswerk, verloskundige. Ik kan wel zeggen dat het ook mijn levenswerk is. Fantastisch is het om een eigen praktijk te hebben, maar het leukste blijft toch die bevallingen. De persoonlijke aandacht kunnen geven, steunen, luisteren naar wensen."

Naast de standaard intakes, controles en begeleiding is er nu iets nieuws. Centering pregnancy. ,,Bij het eerste gesprek leggen we uit hoe de reguliere controles eruit zullen zien. Daarnaast geven we informatie over centering pregnancy. Dit is overgewaaid uit Amerika en daar een groot succes." Gedurende de zwangerschap zijn er 10 - 12 momenten op een vaste avond met een groep van 8 tot 12 zwangere vrouwen. Er worden onderwerpen besproken zoals voeding, borstvoeding, voorbereiding op de bevalling. ,,Ook is er alle ruimte om ervaringen met elkaar te delen", vertelt Marieke enthousiast. "Of het je eerste zwangerschap is of je derde, dat maakt niet uit. Het is een leuke manier om bezig te zijn met je zwangerschap en alles wat daarbij komt kijken. Voorbereiden op zo'n grote gebeurtenis en misschien zelfs wat zekerder in je vel komen te zitten. De fysieke controle, waaronder het hartje luisteren gebeurd trouwens 1 op 1, daar mag de partner natuurlijk ook bij aanwezig zijn. En dit alles wordt vergoed door de zorgverzekeraar!"

Bij het Geboortecentrum kun je ook terecht voor fysiotherapie, Mensendieck, kinderfysiotherapie, hypnobirthing, de bevalgids, babyreflexologie en zwanger fit. Een aantal van deze facetten worden verzorgd door externe fysiotherapeuten, maar de cursus hypnobirthing wordt gegeven door Marieke en haar collega verloskundigen Renske van Dijk en Chantal Gesman. Chantal start binnenkort ook met een anticonceptie spreekuur. Tijdens dit spreekuur kun je terecht voor werkelijk alles dat bij dit onderwerp aan bod kan komen. Ook het zetten van een spiraal met een controle echo of geven van de prikpil is mogelijk. ,,Het fabeltje dat je niet zwanger kan worden de eerste maanden na de bevalling is totaal niet waar. Wij adviseren daarom ook om tijdig na te denken over anticonceptie en uit te zoeken wat het beste bij jou past", aldus Chantal.

Vanaf komende week beschikt het Geboortecentrum over een nieuw echo apparaat. Het is mogelijk om met deze echo 2d, 3d en 4d echo's te maken, zelfs in bewegend beeld. "De aanstaande ouders kunnen een appje downloaden op hun telefoon, zodat de gemaakte echo's direct op hun mobiele telefoon te zien zijn. Natuurlijk blijven we ook foto's printen. Als extra service plannen we rond de 30ste week een spiekmomentje in. De geslachtsecho is tegenwoordig al vanaf 14 weken te maken", legt Marieke uit.

Informatie en prijzen zijn te vinden op de website: www.geboortecentrumbaarn.nl. Ook is het mogelijk om Marieke en haar collega's Renske en Chantal te volgen op Facebook en Instagram.

Chantal Gesman, Marieke Landkroon en Renske van Dijk  (vlnr) staan tot uw dienst bij Geboortecentrum Baarn.