Vanavond stemming over motie Arcade

3 juli 2019 om 08:59

BAARN De airco mag vanavond op de hoogste stand in de raadszaal van het gemeentehuis. De zogenoemde beslisraad zal lang gaan duren. Er moeten besluiten komen over de perspectiefnota (waar legt de gemeente prioriteiten), de bouw van een woonwijk langs de snelweg en het plan voor een theater op de Brink.

Eugene Leenders

Met name de laatste, die ook als laatste wordt behandeld, zal tot discussie leiden. Voor Baarn komt met een motie om binnen vier maanden een financiële onderbouwing te krijgen bij de het idee van vastgoed ondernemer Johan Zijtveld om op de plek waar nu kantorencomplex Arcade staat, het theater de Speeldoos te vestigen. Op het terrein van de Speeldoos en bijbehorende parkeerplaats kunnen dan woningen verrijzen.

Vorige maand nam de raad na een langdurige en bij vlagen emotionele discussie het besluit om een verbouwing van 3,7 miljoen euro goed te keuren waardoor de bibliotheek in het theater ondergebracht kan worden.

Nu komt Zijtveld met de mededeling dat hij niet alleen de Arcade maar ook de garageboxen erachter heeft gekocht. Volgens verantwoordelijk wethouder Theo Stroo is het niet haalbaar. Vorige week sprak hij samen met wethouder Erwin Jansma uitvoerig met Zijtveld. Dat resulteerde in een brief aan de raad. Daarin somt het college tal van obstakels op. Fractievoorzitter Tino Schouten laat zich er niet door uit het veld slaan. Schouten: ,,Lees de brief maar eens een paar keer. Tal van bezwaren zijn te weerleggen. Echt dit moet gewoon onderzocht worden." Er zijn tien van de negentien stemmen in de raad nodig om het Speeldoosplan even te parkeren.

José Millo is een van de ondernemers in de Laanstraat, met haar man Robert, eigenaresse van woninginrichting Scheltema. Millo: ,,Wij zijn best bezorgd over de Laanstraat als winkelstraat. Iedereen ziet de leegstand. Ook onze klanten die van heinde en verre komen, valt het op. Dan weten wij dat heel wat winkeliers binnen een paar jaar met pensioen gaan en geen opvolger hebben. Het zou onverantwoord zijn om dit plan, dat voor veel reuring in het centrum kan zorgen, niet zorgvuldig te laten onderzoeken."