Afbeelding
Pixabay

Te vroeg voor evaluatie sociale woningbouw

10 januari 2022 om 16:06 Politiek

ERMELO Het lukt de gemeente Ermelo niet om nu al het beleid van de verordening sociale woningbouw te evalueren. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad.

De verordening is in 2019 van kracht geworden. Met de verordening wordt gestuurd op voldoende betaalbare woningen in nieuwbouwprojecten. Het gaat om in totaal vijftig procent sociale huur en goedkope koop. Hiermee is de raad toegezegd dat na twee jaar een evaluatie zou plaatsvinden.

Er zijn in de afgelopen twee jaar echter nog onvoldoende nieuwe projecten gestart die onder de werking van de verordening vallen. Daardoor is, zo stelt het college, een kwantitatieve en kwalitatieve evaluatie op de feitelijke werking van de verordening op dit moment nog niet zo goed mogelijk.

Wel wordt het voor mogelijk gehouden om een kwalitatieve evaluatie uit te voeren op het proces. De stappen die in het proces zijn gezet, de rollen en de verantwoordelijkheden zijn onderdeel van de evaluatie. Tevens worden relevante externe partijen bevraagd naar hun ervaringen op niveau van het proces.

De resultaten van de evaluatie moeten de basis vormen voor de verdere implementatie van de verordening. Een aantal onderdelen heeft daarbij prioriteit. Het gaat om het inrichten van het vereveningsfonds, een werkwijze/kader om te toetsen of de juiste doelgroepen worden bediend en de toepassing van de verordening bij het afsluiten van een overeenkomst. Maar ook wil men de kennis over de verordening up-to date houden bij de relevante medewerkers. Het maakt dat niet kan worden gekeken of de gestelde percentages worden gehaald.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie