Afbeelding
Pixabay

Meer aanbod activiteiten rond pont naar Zeewolde

10 januari 2022 om 15:52 Politiek

ERMELO Er is een hernieuwde kijk nodig op het mobiliteitsaanbod rond de pont die de verbinding verzorgd tussen Strand Horst en Zeewolde. Hiervan maken jaarlijks bijna 25.000 mensen gebruik van. Het gaat voornamelijk om scholieren en toeristen.

Het college geeft naar aanleiding van ingediende zienswijzen rond de mobiliteitsvisie aan zich er terdege van bewust te zijn dat de pont daarmee een belangrijke verbinding zorgt. Met de aankomende ontwikkelingen op Strand Horst zal het hier steeds drukker worden. Het gaat onder meer om de komst van twee hotels, een evenementenhal maar ook uitbreiding van bestaande voorzieningen.

Mogelijk moet worden gekeken naar de realisatie van een zogenoemde mobiliteit hub. Hier moet dan bijvoorbeeld fietsverhuur, watertaxi maar ook het gemakkelijk kunnen overstappen op andere vormen van mobiliteit centraal staan. Intensivering van de vaarverbinding kan daar mogelijk ook deel van uit maken. Het college zegt dit toekomstbeeld uit te werken met betrokken partners.

GROEN Eén van de indieners van een zienswijze rond het mobiliteitsplan vraagt aandacht voor het onderhoud van het groen langs de Harderwijkerweg. En koppelt daaraan de suggestie de snelheid op deze weg terug te brengen van vijftig naar dertig kilometer per uur.

Het college zegt zich de gedachtegang van de indiener te begrijpen. Het is echter de functie van de weg die maakt dat de gemeente vast wil houden aan te vijftig kilometer. De Harderwijkerweg is en blijft een belangrijke gebiedsontsluitingsweg binnen het wegennet van de gemeente Ermelo. Over het gehele wegvak wordt het autoverkeer van het fietsverkeer geschieden. Een uitzondering vormen de rotondes waar met snelheid remmende maatregelen de rijsnelheden worden verlaagd.

Het college gaat niet in op eerdere kritiek van onder meer hulpdiensten die liever hadden gezien dat de oorspronkelijke snelheid van tachtig kilometer was gehandhaafd. Dit omdat de weg een belangrijke aanrijroute is voor onder meer de ambulances die vanuit Putten en Ermelo via deze weg rijden naar ziekenhuis St. Jansdal in Harderwijk.

VRACHTVERKEER Het college zegt dat er niet aan kan worden ontkomen dat de Watervalweg gebruik wordt voor doorgaand verkeer. Wel is men bereid in te zetten op gestuurde navigatie voor vrachtverkeer waardoor andere routes de voorkeur krijgen boven gebruik van deze weg. Ook wordt aangegeven dat de verbinding wordt verbeterd waarbij mogelijk een prominentere rol voor het fietsverkeer is weggelegd.

Het college is het wel eens met de visie van de Stichting Woon- en Recreatiebelangen Tonselse Veld. De mobiliteitsvisie wordt dusdanig aangepast dat er een onderzoek komt naar de mogelijkheid van een fietsstraat Tonsel. De stichting wil dat wordt aangestuurd op een herkenbare en eenduidige inrichting in het gehele Tonselse Veld. Conflicten van vrachtverkeer met het langzame verkeer zouden hierdoor teruggebracht kunnen worden. Fietsverkeer moet het belangrijkste zijn.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie