Afbeelding
Pixabay

Snel zijn met wijzigen van bestemmingsplannen

28 december 2021 om 12:43 Politiek

ERMELO Aanvragen voor bestemmingsplanwijzigingen moeten voor 1 februari 2022 worden ingediend bij de gemeente Ermelo worden ingediend om nog in behandeling te worden genomen.

Hiertoe is besloten door het college van burgemeester en wethouders vanwege de nieuwe Omgevingswet die volgens verwachting per 1 juli 2022 in werking treedt. Bestemmingsplannen die op deze datum ter inzage liggen mogen worden afgehandeld volgens de huidige regelgeving. Gezien de voorbereidingstijd vindt het college het gewenst tijdig te stoppen met het behandelen van aanvragen voor een bestemmingsplanwijziging. 

Bij complexe en grootschalige wijzigingen kiest het college er voor om nu al geen wijziging meer op te starten van het bestemmingsplan maar al uit te gaan van de nieuwe wetgeving. Het betekent volgens het college niet dat plannen na 1 februari stilvallen. Vanaf die datum wordt bekeken of een initiatief door middel van een omgevingsvergunning kan worden gerealiseerd. Bij plannen waarbij dit niet zo goed mogelijk is, worden indien mogelijk al voorbereidingen getroffen voor een procedure die valt onder de Omgevingswet. Er wordt wel aangegeven dat de gemeente niet bepaalt welke procedure een initiatiefnemer moet doorlopen. Dat is zijn of haar keuze. De gemeente heeft ook geen juridische gronden om een aanvraag voor een wijziging van een bestemmingsplan te weigeren wanneer deze na 1 februari wordt ingediend.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie