Afbeelding
pixabay

Plan Markt blijft probleem voor Ermelose raadsleden

28 december 2021 om 12:37 Politiek

ERMELO Het inrichtingsplan voor de Markt mag worden uitgevoerd. Waarbij de parkeervoorziening in de noordwesthoek van het gemeentehuis pas als laatste mag worden aangelegd. Het huidige groene karakter mag niet worden aangetast. Dat is het resultaat van een stevige discussie in de Ermelose gemeenteraad.

Het college mag voorlopig alleen aan de slag met een werkkrediet van honderdduizend euro. Het resterende krediet van 3,2 miljoen euro wordt pas vrijgegeven zodra er een definitief ontwerp op tafel ligt. Een amendement van het CDA waarin dit is vastgelegd werd met vijftien stemmen voor en zes tegen aangenomen.

Het verst in hun bezwaren wilden de fracties gaan van Progressief Ermelo (PE) en de ChristenUnie. Evelien Kars (PE) vindt het onwenselijk dat geld beschikbaar wordt gesteld voor tijdelijke parkeerplaatsen die contractueel niet zijn verplicht. De noodzaak voor de al dan niet tijdelijke parkeerplaatsen in de noordwesthoek vinden beide partijen onvoldoende onderbouwd, mede omdat er hierdoor veel kostbaar groen verloren gaat.

Beide partijen vinden ook dat wanneer de kosten van het definitieve ontwerp duurder uitvallen er eerst een inhoudelijk debat moet worden gevoerd of het plan wel doorgang moet vinden of in aangepaste vorm. Zowel PE als de ChristenUnie vinden dat kan worden volstaan met de aanleg van 338 parkeerplaatsen omdat deze zijn vastgelegd in het geldende bestemmingsplan. Zij vinden dat niet behoeft te worden voldaan aan de later gesloten overeenkomst met ondernemers over de aanleg van 360 parkeerplaatsen. Een fout van de toenmalige wethouder.

Aangenomen werd ook een amendement van de VVD en de ChristenUnie waarin het college wordt verzocht op zoek te gaan naar een mogelijke alternatieve locatie voor de tijdelijke huisvesting van de Aldi tijdens de verbouwing van deze supermarkt. Tegenstemmers waren hier PE en de SGP. De laatste partij vindt dat het voorstel zoals dat aan de raad is voorgelegd gewoon kan worden uitgevoerd. De meerderheid van de partijen vindt dat de gemeente wel is verplicht de 360 parkeerplaatsen aan te leggen. Contract is contract, ook al had dit achteraf gezien niet mogen worden afgesloten.

De Aldi zou volgens afspraken tussen de gemeente en de supermarkt tijdelijk worden gevestigd op het parkeerterrein op de noordwesthoek van het gemeentehuis. De meerderheid van de raad vindt dat gekeken moet worden of andere locaties mogelijk zijn, zoals het parkeerterrein van het Kerkelijk Centrum, het parkeerterrein bij Calluna, het parkeerterrein tegenover de Boni of andere opties.

Voor het college van burgemeester en wethouders een aanvaardbare opdracht. Zoals wethouder Laurens Klappe ook kan leven met het voorlopig alleen beschikbaar stellen van een werkkrediet van honderdduizend euro. Vanuit de hoek van vooral de ChristenUnie werd bij monde van Ronald van Veen meerdere partijen verweten dat zij groen verkwanselen. Waar die partijen aangegeven dat te compenseren groen vooral in het centrum van Ermelo moet worden geplant en niet aan de randen van wijken.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie