Afbeelding
pixabay

Geen aparte visie nodig voor gebied van De Groene Zoom

6 december 2021 om 12:53 Politiek

ERMELO Er bestaat geen noodzaak een aparte visie op te stellen voor het gebied de Groene Zoom. Toekomstige ontwikkelingen kunnen worden vastgelegd in de omgevingsvisie en het omgevingsplan die voor het gebied gezamenlijk met de gemeente Harderwijk worden uitgewerkt.

Wijnand Kooijmans

Dat stelt het Ermelose college in antwoord op vragen van de fracties van CDA en ChristenUnie. Aangegeven wordt dat bij hen bekend is dat er twintig microwoningen gebouwd gaan worden aan de Horloseweg en dat binnen het plangebied binnen vijfhonderd meter afstand een bewoonde dassenburcht ligt.

Over het plan is bestuurlijk en ambtelijk overleg gevoerd met de gemeente Harderwijk. Bij dit overleg zijn de verkeers- en parkeerdruk als aandachtspunten meegegeven aan het college van de buurgemeente. Door de initiatiefnemer is aangegeven dat de Horloseweg het extra verkeer zonder problemen kan verwerken.

Het toetsen of de aanvraag voldoet aan de Wet natuurbescherming is, zo zegt het Ermelose college, een verantwoordelijkheid van de gemeente Harderwijk en niet van Ermelo. Er is een compensatieplan opgesteld op basis waarvan de provincie Gelderland de benodigde vergunning heeft afgegeven. Volgens het college heeft de initiatiefnemer voldoende aangetoond dat er vanuit de aspecten verkeer en natuurwaarden geen belemmeringen zijn die de bouw van de microwoningen in de weg staan. De gemeente Harderwijk heeft hiermee ingestemd. In de bestuursovereenkomst Harderwijk en Ermelo rond de visie Groene Zoom is afgesproken dat beide gemeenten zelfstandig hun bestemmingsplannen kunnen wijzigingen.

De plannen voor de twintig microwoningen verloopt volgens reguliere procedures. Dat betekent dat inwoners de kans wordt geboden zienswijzen (bezwaren) in te dienen. Dat is primair niet de verantwoordelijkheid van het Ermelose college omdat het plan wordt gerealiseerd op grondgebied van Harderwijk.

Dat neemt, zo zegt het college, niet weg dat de ontwikkelingen wel actief worden gevolgd. Waar nodig wordt het gemeentebestuur van Harderwijk attent gemaakt op relevante aandachtspunten.

De gemeente Ermelo heeft de visie op het beleid vastgesteld in de structuurvisie Groene Zoom. De plannen zijn al vastgelegd, met uitzondering van het terrein waar een hovenier is gevestigd. Het opstellen van een aparte visie voor alleen dit terrein lijkt het college onnodig. Wat betreft verkeer en mobiliteit ziet het college kansen voor toekomstige ontwikkelingen om aan te sluiten bij het uitvoeringsprogramma van de nieuwe mobiliteitsvisie.

Over de integratie van de Groene Zoom in deze visie, plannen en vervolgstappen kan, zo geeft het college aan, door de raad een beeldvormende gesprektafel worden gehouden. Het initiatief moet dan wel van de raad zelf uitgaan.

Eén van de gesprekspunten is de aansluiting van de Horloseweg op de rotonde op de Groene Zoomweg. Hierdoor kan een deel van Ermelo ontlast worden van vrachtverkeer dat gebruik maakt van de Julianalaan. Hierover wordt gesproken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie