Wild; zwijn; natuur
Wild; zwijn; natuur Pixabay

Afschot wild treft vooral wilde zwijnen

8 december 2021 om 09:00 Natuur en milieu

ERMELO Het afschot van wild binnen de gemeente Ermelo beperkt zich vooral tot wilde zwijnen en in mindere mate door reeën en edelherten. Het gaat deels om populatiebeheer maar voornamelijk om schade en overlast te beperken. 

Wijnand Kooijmans

Dat blijkt uit het antwoord van het college van burgemeester en wethouders op vragen van de fractie van de VVD. ‘Jacht’, zoals genoemd in de Wet natuurbescherming wordt in de terreinen van de gemeente niet uitgeoefend. Onder deze jacht wordt verstaan het afschot van een vijftal kleine diersoorten die nauwelijks voorkomen in de terreinen die vallen onder Natura 2000.

Volgens het college is er wel sprake van beheer en schadebestrijding zoals omschreven in de betreffende wet. De schade die wordt aangericht door wilde zwijnen, reeën en edelherten heeft vooral te maken met bosverjonging. Die vormen een makkelijke voedselbon voor deze dieren.

Voor wilde zwijnen zit de schade vooral in het overmatig omwoelen van de bodem. Hierdoor komt koolstof vrij, verdroogt de bodem en sterven belangrijke bodemschimmels af. Ook worden hierdoor meer meer eikels en beukennootjes door de zwijnen opgegeten wat de natuurlijke verjonging van het bos in de weg staat.

Door voedselgebrek kunnen zwijnen bovendien naar de bebouwde kom trekken met als gevolg schade aan tuinen. Maar ook een gevoel van onveiligheid bij bewoners. Het omwoelen van bermen maakt de kans op aanrijdingen groter.

Het afschot in Ermelo wordt bepaald op basis van de tellingen. Het afschot wordt uitgevoerd door tien jagers die hiervoor jaarlijks een vergoeding van een kleine duizend euro per persoon betalen. De jagers moeten wel voldoen aan alle eisen welke worden gesteld. Ook wordt gekeken naar eventuele betrokkenheid van jagers bij strafbare feiten.

Jaarlijks vindt verantwoording plaats aan het college. Over de jacht zijn drie klachten ingediend in de afgelopen maanden. Bij de gemeente komen geen meldingen binnen van zwijnen die in tuinen lopen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie