Marga en Marije van Weelden in de apotheek van Gezondheids-Centrum de Linde.
Marga en Marije van Weelden in de apotheek van Gezondheids-Centrum de Linde. Eigen foto

Tentoonstelling Apotheek Ermel

10 november 2021 om 09:00 Mensen

ERMELO Na 42 jaar draagt Marga van Weelden, eigenaresse van apotheek Ermel, het stokje over aan haar dochter Marije van Weelden. Ter gelegenheid hiervan wordt er van 15 tot en met 26 november een tentoonstelling gehouden over 42 jaar farmacie in Ermelo.

Francisca Meijsser

Als middelbare scholier had Marga al veel belangstelling voor het vak scheikunde. Toch besloot zij farmacie te gaan studeren omdat ze het praktisch toepasbare en de omgang met mensen ook erg belangrijk vond. Na haar studie vestigde zij zich in 1979 als afgestudeerd apotheker in Ermelo. Allereerst aan de Stationsstraat, een half jaar later kwam daar De Berk aan de Leeuwerikstraat bij. Vier jaar later ging de laatste over naar de Dr Holtropstraat en begin 2000 naar de Julianalaan. Drie jaar geleden kwam er de vestiging in Gezondheidscentrum de Linde aan de Burgemeester Langmanstraat nog bij. 

,,Ermel is eigenlijk de oude naam voor het dorp”, zo vertelt Marga. ,,Loo, wat bos betekent, is daar later aan toegevoegd. Ik vond het leuk de apotheek die oude naam te geven.”  

In die 42 jaar, officieel stopte zij per 1 januari van dit jaar, is er veel veranderd in de farmacie. ,,Vroeger was het veel meer handwerk”, zo vertelt Marga. ,,Je moest als apotheker zelf vaak de pillen nog maken. Ook moest je soms medicijnen vanuit grote blikken overdoen in van die bruine apothekerspotten. Wanneer het slaapmiddelen betrof bijvoorbeeld kon je vanwege de dampen waar je dan steeds in stond, behoorlijk slaperig worden”, voegt zij lachend toe. ,,Ook de etiketten schreven we nog met de hand en de voorraad werd in een schriftje bijgehouden. Dat is nu wel anders”, zo vervolgt zij, ,,ook in de apotheek is er heel veel geautomatiseerd. Dat is wel nodig ook”, zo legt zij uit, ,,want van enkele honderden medicijnen zo’n 42 jaar geleden is het assortiment wel tot 30.000 verschillende geneesmiddelen uitgegroeid.’’ 

Naast haar werk als eigenaresse van de apotheken was Marga ook jarenlang toezichthoudend apotheker van Veldwijk. Samenwerkend met de psychiaters daar deed zij onderzoek naar psychofarmaca. Als pioniers op dit gebied kwamen zij er achter dat de werking van deze geneesmiddelen heel erg persoonsafhankelijk is. Vanwege al haar bijdragen aan de farmacie, zowel nationaal als internationaal, werd zij in april van dit jaar onderscheiden als officier in de orde van Oranje-Nassau.

Dochter Marije van Weelden treedt nu in de voetsporen van haar moeder Marga, of eigenlijk begon zij daar al mee per 1 januari. Haar studie geneeskunde geeft weer een eigen specialisatie binnen het team. Haar moeder kan nu wat meer rust inbouwen in haar werkzaamheden en ook meer tijd aan hobby’s besteden.

In verband met corona kozen moeder en dochter voor een tentoonstelling. Immers zo is het bezoek meer gespreid en het is natuurlijk heel boeiend om te zien hoe de farmacie zich heeft ontwikkeld. De tentoonstelling is te bezichtigen in zowel het Gezondheidscentrum aan de Julianalaan als in Gezondheidscentrum De Linde.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie