Afbeelding
pixabay

Ermelo is klaar voor de invoering van omgevingswet

9 november 2021 om 09:00 Politiek

ERMELO Of de nieuwe omgevingswet per 1 juli 2022 ingaat is nog even de vraag. Er is al wel gesproken over uitstel maar de laatste tijd is het stil als het gaat om de invoeringsdatum. Wethouder Laurens Klappe is er trots op dat los hiervan Ermelo de zaken al keurig op orde heeft.

Wijnand Kooijmans

 Het opstellen van de omgevingsvisie voor de gemeente Ermelo is een lang traject geweest. ,,Het is nu een mooi moment om te zien waar we staan. Met deze visie moeten we jaren vooruit. Het is bovendien een visie die veelomvattend is. Wonen, werken, mobiliteit, eigenlijk alles wat de leefomgeving betreft van onze inwoners komen er in aan de orde.”

Belangrijk uitgangspunt is dat initiatiefnemers van plannen zelf de verantwoordelijk hebben hierover overleg te plegen met betrokken partijen, zoals omwonenden. Hiervan moet ook verslag worden gedaan. ,,Dat wil niet zeggen dat altijd overeenstemming met omwonenden moet worden bereikt. Is die er niet, dan zal uiteindelijk de gemeenteraad een besluit moeten nemen.”

,,Het betekent een grote verantwoordelijk voor de opstellers van plannen”, zo zegt Klappe. ,,Maar dat de visie klaar is betekent een mooi moment voor het college van burgemeester en wethouders. Wat wij konden doen hebben we op orde”, zo zegt de wethouder, bijgevallen door zijn collega Hans de Haan.

De omgevingsvisie kan worden gezien als een vervanging van de huidige structuurvisie. Het is ook de basis waarop initiatieven worden afgewogen.

In de visie wordt Ermelo verdeeld in zeven gebieden. Het gaat om het centrumgebied, de schil rondom het centrum, het buitengebied West, de Randmeerzone, Tonsel & Veldzicht, het buitengebied Midden en het buitengebied Oost.

De gebieden kunnen, zo geeft het college aan, niet los van elkaar worden gezien. Ze vullen elkaar aan en hebben elkaar nodig. Samen moeten ze zorgen voor een toekomstbestendig, groen en dynamisch Ermelo. Als uitdaging wordt het gezien, ook in de dagelijkse praktijk de goede verbindingen te leggen, leidend tot een mooier en duurzamer Ermelo, waar het goed wonen, werken en recreëren is en waar iedereen meedoet en erbij hoort.

De visie geldt voor een periode van tien jaar. Maar is dynamisch en dat wil, zo geeft het college aan, dat de visie niet na vaststelling in de spreekwoordelijke bureaula verdwijnt. Om de tien jaar wordt de visie vervangen door een nieuwe. Daarnaast wordt de visie actueel gehouden door om de twee jaar te bekijken of een aanpassing nodig is. Ook kunnen ontwikkelingen tussentijds aanleiding zijn de visie te wijzigen. De bevoegdheid voor aanpassingen ligt bij de gemeenteraad.

Uitgangspunt in de visie is dat nieuwe ontwikkelingen mogelijk zijn vanuit de gedachte ‘ja, mits.’ Ook moet de visie maatwerk mogelijk maken. Met Harderwijk en Zeewolde wordt door Ermelo daarnaast nog gewerkt aan een gebiedsagenda. Hierin wordt op zoek gegaan naar gezamenlijk opgaven en ambities waarbij waar mogelijk samen wordt gewerkt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie