Afbeelding
Foto: RUKVB | Rob Kleering van Beerenbergh

Geen sprake van hoofdpijndossiers?

18 oktober 2021 om 14:53 Politiek

ERMELO De gemeenteraad van Ermelo wil woensdag in gesprek met de betrokkenen bij de lang lopende dossiers. De grote vraag die op dit moment speelt is of een interview in De Stentor van burgemeester Dorine Burmanje geen roet in het eten gooit. Zij zegt dat er geen sprake is van  hoofdpijndossiers en maar een handjevol mensen echt ontevreden is over het beleid van de gemeente.

Wijnand Kooijmans

Het gesprek stond vooraf al onder druk. Betrokkenen mogen alleen praten over de communicatie tussen hen en de gemeente. Dat die gebrekkig was is al duidelijk geworden uit het onderzoek naar de langlopende dossiers. Betrokkenen zien liever dat het gaat om de inhoud van hun dossiers en wat daarin allemaal fout is gegaan. Waarbij de raad kan aangeven wat zij zien als beleid om de komende maanden de dossiers daadwerkelijk op te lossen.

Duidelijk is wel dat de belofte van Burmanje dat de dossiers zijn opgelost voor de gemeenteraadsverkiezingen 16 maart 2022 niet gehaald kunnen worden. Signalen vanuit het gemeentehuis geven aan dat zeker de oplossing voor enkele dossiers langer op zich laten wachten.

Burmanje is door de Gelders commissaris van de koning John Berends gevraagd als waarnemend burgemeester het vertrouwen van de burger in de politiek te herstellen. Maar of het interview daarin een goede stap is moet in  hoge mate worden betwijfeld.

Burmanje erkent een grote rol te hebben gespeeld als het gaat om het achterwege blijven de raadsenquête. Die was eerst aangekondigd in een motie van de raad. Burmanje vindt dat geen tijd verloren moet gaan in een vergaand onderzoek naar het verleden. Dat er mensen zijn die de onderste steen boven willen hebben zij dan maar zo, is haar redenatie.

De grote vraag is of je de toekomst zuiver kunt ingaan als je niet weet wat er nu allemaal precies in het verleden is fout gegaan. Zonder verleden en heden geen toekomst luidt een bekend gezegde. Waar door Burmanje wel erg gemakkelijk over heen wordt gestapt.

Ten aanzien van één van de langlopende dossiers Bar Twinns zegt de waarnemend burgemeester dat dit zorgvuldig is afgesloten. Waarbij ze er aan voorbij gaat dat het de gemeente is die vindt dat er zorgvuldigheid is betracht maar dit bestreden wordt door de betrokken ondernemer en zijn advocaat. Zij overwegen een rechtszaak te starten tegen de gemeente. Gelukkig biedt Burmanje de betrokken ondernemer nog wel enige hulp aan als het gaat om bijvoorbeeld de schuldverlening en het verlenen van een vergunning.

Burmanje concludeert in het interview dat het gros van de mensen tevreden is als het gaat om hoe de zaken lopen in Ermelo. Dat alleen over een paar dossiers – die al wel te lang lopen – mensen struikelen. Een paar moet dan wel met een korreltje zout worden genomen. Berekend is dat het gaat om zo’n 25 dossiers waar vraagtekens bij worden gezet door betrokkenen. 

Genoegdoening voor wie, zo vraagt de burgemeester zich af. Waarbij ze aangeeft dat het hooguit om 200 tot 500 mensen gaat die daarop uit zijn op een bevolking van 27.000 inwoners. Een te gemakkelijke conclusie. Gezegd kan bijvoorbeeld worden dat er slechts één gezin de dupe is van de gang van zaken rond Bar Twinns. Maar dat de impact veel groter is en velen achter de ondernemer staan.

Terwijl de Stichting DOEH en de Stichting Woon- en Recreatiebelangen Tonselseveld best een flinke achterban hebben en te gemakkelijk worden afgeschilderd als dwarsliggers. Maar wie zijn oor te luister legt in Ermelo hoort ook bij anderen een gebrek aan vertrouwen in de politiek.

De grote vraag is nu: komen de betrokken partijen na dit interview nog aan tafel. Bij hen leven grote twijfels als gevolg van het interview van de burgemeester. En dat kan nooit de bedoeling zijn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie