Afbeelding
www.pixabay.com

Doorbraak parkeren Markt op stukje aangekochte grond

18 oktober 2021 om 14:40 Politiek

ERMELO  Er wordt al tien jaar gesproken over onder meer de aanleg van voldoende parkeerplaatsen op de Markt. Met een nieuw voorstel hoopt het college van burgemeester en wethouders een doorbraak te bereiken nadat de gemeenteraad eerder een plan voor de bouw van een parkeergarage afschoot.

Wijnand Kooijmans

Het gaat om de realisering van 48 parkeerplaatsen in de noordwesthoek van de Markt. Een stuk grond dat destijds nog niet van de gemeente was maar inmiddels, zij het om aanvankelijk andere redenen, wel is aangekocht door de gemeente. ,,We hopen hiermee tot een afronding van dit project te komen”, zo zegt wethouder Laurens Klappe.

Er is de laatste tijd intensief overleg gevoerd met de betrokken ondernemers. Dat heeft duidelijk gemaakt dat door hen wordt vastgehouden aan de realisering van de afgesproken 360 parkeerplaatsen in totaal. Waarvan 250 in de blauwe zone.

Opzet is wel dat de 48 parkeerplaatsen in de noordwesthoek van de Markt een tijdelijk karakter krijgen. Na afloop van het totale project wordt de noodzaak bekeken of deze plekken in stand moeten worden gehouden. In de afgelopen tien jaar zijn, zo zegt Klappe, de inzicht over het verkeer en het gebruik van de auto gewijzigd. ,,We zouden nu als we nieuwe afspraken moeten maken nooit meer uitgaan van de aanleg van 360 parkeerplaatsen”, zo is zijn idee.

Maar afspraak is afspraak en daarom wordt er op ingezet deze ook na te komen. Klappe verwacht wel dat voor alles gereed is men drie tot vier jaar verder is. Nog dit jaar wordt begonnen met de plannen voor de Plus en de komst van een Action. De voorbereidende werkzaamheden zijn inmiddels begonnen. Daarnaast wil de gemeente dat de Aldi uiterlijk binnen twee jaar start met hun plannen voor uitbreiding van de supermarkt.

 Plannen die de komst van een tijdelijke supermarkt nodig maken. Ook dat gaat ten koste van huidige parkeerplaatsen. Gekeken is nog of de bomenrij voor de Expert behouden kon blijven. Dit is, volgens Klappe, echter niet het geval. Waar mogelijk worden bomen gespaard. Bovendien heeft Klappe het idee dat, wanneer aan het eind van het plan, weer groen teruggebracht kan worden het uiteindelijk een mooi geheel wordt.

Een impuls voor het gebied rond de Markt vindt Klappe ook nodig om tegendruk te geven tegen de hoek waar de AH is gevestigd. Hij sluit niet uit dat op termijn het aantal vierkante meters aan winkeloppervlakte moet worden teruggedrongen. Ondanks dat Ermelo op dit moment weinig leegstand kent. De wethouder ziet al een ontwikkeling waarbij de winkels aan de Dokter Holtropstraat geleidelijk aan worden ingewisseld voor woningbouw. Een ontwikkeling die wellicht ook op andere plekken meer inhoud moet krijgen.

Op dit moment is nog een budget beschikbaar voor de werkzaamheden van 3.3 miljoen euro. De aanleg van de parkeerplaatsen in de noordwesthoek bedragen naar schatting 400.000 euro. Klappe verwacht niet dat alle kosten terugverdiend gaan worden, zoals tien jaar geleden bij de start van het project nog werd gedacht. Maar ook welke bedragen het gaat wordt pas aan het eind zichtbaar, zo voorspelt hij.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie