In ons land is Ermelo de gemeente met de meeste grafheuvels.
In ons land is Ermelo de gemeente met de meeste grafheuvels. Foto: Stichting NMP Ermelo

Geen centrum grafheuvels

18 oktober 2021 om 15:24 Historie

ERMELO De komst van een grafheuvelcentrum in Ermelo, gelijk aan het centrum voor hunebedden in Drenthe, is niet relevant. Het zou, zo zegt wethouder Hans de Haan, maar voor een zeer beperkte doelgroep van belang zijn.

Wijnand Kooijmans

Meer belang wordt gehecht aan de komst van een archeologisch centrum omdat dit meer mogelijkheden biedt. In antwoord op vragen van Alex Kleijnen (Progressief Ermelo) en Dick te Brake (CDA) geeft de wethouder aan dat museum Het Pakhuis zich al het oriënteren is op dit thema. Waarmee de beide vragenstellers volgens hem op hun wenken worden bediend. Het college is wel bereid mee te denken of dit streven nog beter kan worden ingevuld, dit alles vanuit de gedachte van het project De Veluwe op I.

Volgens De Haan zijn er, zo blijkt uit onderzoek, meer dan tweehonderd grafheuvels binnen de gemeente Ermelo dan genoemd door Kleijnen. Alle grafheuvels worden door burgers in kaart gebracht. Hetgeen soms moeilijk is omdat een deel is afgesleten. De gemeente is wel bezig met te kijken hoe de grafheuvels beter onder de aandacht kunnen worden gebracht. Hierover heeft zeer recent nog overleg met de provincie Gelderland plaatsgevonden. Onderzoek wijst uit dat een grafheuvelcentrum voor de vijf gemeenten waarin de meeste grafheuvels voorkomen moeilijk is te realiseren, mede omdat er te weinig bezoekers op af zullen komen.

De Haan verwacht overigens niet dat de discussie nog in de lopende raadsperiode die tot maart 2022 duurt kan worden afgerond. Dit tot verdriet van Kleijnen die regelmatig op de bres springt als het gaat om het behoud van historische kernwaarden binnen Ermelo.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie