Het carillon levert omwonenden overlast op
Het carillon levert omwonenden overlast op Wijnand Kooijmans

Overlast omwonenden van carillon en skatende jongeren

15 oktober 2021 om 09:53 Politiek

ERMELO Het carillon aan het gemeentehuis in Ermelo blijft eenmaal per half uur een lied uitstrooien over het Raadhuisplein. Bewoners van een viertal appartementen aan het plein hebben de gemeente verzocht de frequentie van het carillon terug te brengen tot eenmaal per uur vanwege de overlast die zij ervaren. Ook ondervinden ze overlast van skaters op het plein voor het gemeentehuis.

Wijnand Kooijmans

Er is ambtelijk overleg gevoerd met de betreffende bewoners. Hierbij heeft de gemeente excuus aangeboden dat de afhandeling van hun brief te lang heeft geduurd als gevolg van een gebrek aan ambtelijke capaciteit.

Volgens de bewoners is er door de herinrichting van het plein nu meer steen en bestrating dan voorheen. Hierdoor fungeert het plein volgens hen als een soort klankkast en komende de geluiden van het plein en het carillon veel harder binnen in hun appartementen.

Het college van burgemeester en wethouders gaat echter niet in op hun verzoek. Mede omdat de frequentie jaren geleden al is teruggebracht tot eenmaal per half uur waar dat voorheen eenmaal per kwartier was. Het nog verder terugbrengen doet, zo vindt het college, afbreuk aan de gezellige sfeer die het carillon met zich meebrengt. Dat bewoners het carillon horen is volgens hen inherent aan het wonen aan een dorpsplein.

Anders ligt het enigszins ten aanzien van het skaten. Op dit moment kan op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) handhavend worden opgetreden tegen hinderlijk gedrag in de openbare ruimte. Dat is het enige aanknopingspunt om handhavend op te treden als het skaten tot hinderlijke situaties leidt.

De bewoners vinden dat dit niet voldoende is en willen een volledig verbod op skaten op het plein voor het gemeentehuis. Ook hier geldt hetzelfde argument als het gaat om de toegenomen geluidsoverlast.

Door het college wordt erkend dat er inderdaad met grote regelmaat sprake is van één of meer groepen skatende jongeren die zich zowel overdag als in de avonduren langdurig ophouden op en rond het Raadhuisplein. De hinder bestaat uit de herrie die wordt veroorzaakt door de luidruchtige muziek die zij daarbij langdurig afspelen, beschadigingen aan de natuurstenen inrichting van de openbare ruimte en een intimiderende impact die bezoekers ondervinden rond de ingang van het gemeentehuis en De Dialoog.

De receptioniste, boa’s en de burgemeester hebben de jongeren hierop al meerdere keren aangesproken. Maar dit heeft niet geleid tot verbetering. De kans bestaat, zo wordt gesteld, dat een verbod, vermoedelijk leidt tot verplaatsing van de groep naar een andere plek en de problemen daarheen worden verplaatst. Dat maakt dat het college een zorgvuldige afweging wil maken.

Om een verbod in te voeren is een wijziging van de APV noodzakelijk. Hierin kan de raad het college de bevoegdheid geven om wegen of weggedeelten aan te wijzen waar het verboden is te skaten. Bij de eerstvolgende herziening van de APV wordt bekeken of zo’n verbod er moet komen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie