Werk aan de Prins Hendriklaan.
Werk aan de Prins Hendriklaan. Wijnand Kooijmans

Bewoners zijn niet gehoord

20 september 2021 om 09:28 Politiek

ERMELO Het beschikbaar stellen van een krediet van 695.000 euro voor het weer open stellen van de Prins Hendriklaan en de daaruit voortvloeiende maatregelen aan deze weg en de omringende straten staat als hamerstuk op de agenda voor de raadsvergadering van 22 september.

Wijnand Kooijmans

Bewoners van de Irenelaan zijn daarmee niet gelukkig. Anneke Kamerling en Joke Kerkum zijn de woordvoerders van vrijwel alle bewoners van deze laan en vinden dat ze onvoldoende of eigenlijk niet over de te nemen maatregelen zijn geïnformeerd door de gemeente Ermelo. Brieven die persoonlijk in de brievenbus zouden zijn gestopt zijn, zo leert een rondgang, nooit echt bezorgd. Het eerste contact stamt eigenlijk pas van donderdag 16 september toen met ambtenaar Henk de Vos en de verkeersdeskundige van de gemeente een wandeling werd gemaakt.

De kritiek van de bewoners richt zich op de aanleg van een drempel in de Irenelaan. Daarnaast komt er een wegversmalling. Hoewel over dit laatste obstakel ook niemand echt staat te juichen wordt dit geaccepteerd.

De blokkensoap zoals de openstelling van de Prins Hendriklaan inmiddels in de volksmond wordt genoemd begint voor de bewoners van de Irenelaan met het besluit van de Raad van State waarin de gemeente toestemming krijgt de Prins Hendriklaan weer open te stellen voor het verkeer. Onder de voorwaarde dat ook maatregelen worden genomen in de omliggende wegen. Een uitspraak die wordt gezien als een soort start voor onderhandelingen met betrokkenen.

Dat besluit wordt als begrijpelijk ervaren. Ondanks dat de bewoners van de Prins Hendriklaan een beroep deden op bewoners van de Irenelaan of zij hen financieel en moreel wilden steunen. Met als doel de weg dicht te houden.

De bewoners van de Irenelaan zouden over de gang van zaken een concept brief van de gemeente hebben ontvangen. Bewoners geven echter aan de brief nooit te hebben gezien. Dat maakt dat zij vinden dat hen daarmee de mogelijkheid tot inspraak is ontnomen. Ineens stonden er echter streepjes op de weg. Dat was voor Anneke Kamerling reden bij de gemeente te gaan informeren waardoor deze waren bedoeld.

Dat leidde in augustus van dit jaar eigenlijk tot het eerste contact tussen de bewoners en de gemeente. Uiteindelijk resulterend in de wandeling waaraan door zo’n dertien tot vijftien bewoners van de Irenelaan werd deelgenomen. Aangegeven is dat er misschien nog wel veranderingen mogelijk waren maar dat hierover dat unaniem overeenstemming moest bestaan tussen de bewoners van de Marijkelaan, Irenelaan en Alexanderlaan.

In een democratie lukt dat nooit, zo zeggen de twee. Eén bewoner van de Irenelaan wil bijvoorbeeld wel een drempel. Beide dames zijn daar fel tegen. De drempel komt op twintig meter afstand van een al bestaande drempel te liggen met alle overlast van remmende en optrekkende auto’s. 

Het liefst willen ze uitstel van de behandeling in de raad zodat er alsnog overleg met hen worden gevoerd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie