Afbeelding
Foto: Pixabay

Fout bij inschrijven: boete dreigt voor inwoners

20 september 2021 om 12:25 Politiek

ERMELO Wie zich niet goed laat registreren in de basisregistratie personen loopt in de gemeente Ermelo straks het risico een bestuurlijke boete opgelegd te krijgen van maximaal 325 euro.

Wijnand Kooijmans

Tot nu toe was het opleggen van de boete niet mogelijk omdat hiervoor geen beleidsregel was opgesteld. Dat is nu alsnog gebeurd waarbij het college aangeeft dat het opleggen van een boete geen doel op zich is. Het moet alleen de burgers aanzetten tot het nakomen van de verplichtingen die de wet hen oplegt.

Voor de overheid is de registratie van belang om de dienstverlening aan burgers te verbeteren, de administratieve lasten te beperken en fraudebestrijding te bevorderen. Voor de burger is het belang dat men toegang geeft tot een groot aantal voorzieningen van de overheid, zoals uitkeringen, toeslagen, zorg en steun.

In de continue veranderende samenleving hebben minder zelfredzame en kwetsbare burgers steeds meer moeite met de soms ingewikkelde regelgeving. Volgens het college is de bestuurlijke boete niet voor deze groep mensen bedoeld.

Bij het opleggen van boetes gaat het om het bewust niet voldoen aan verplichtingen die te maken hebben met onder meer aangiften van vestiging, adreswijziging of vertrek, het overleggen van documenten waaraan gegevens over de identiteit, de burgerlijke staat en de nationaliteit moeten worden ontleend of het niet nakomen van de verplichting informatie te verstrekken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie