Afbeelding
Pixabay

Kap 96 bomen Hooge Riet

17 september 2021 om 14:50 Politiek

ERMELO Er wordt vergunning verleend voor de kap van 96 bomen op het landgoed De Hooge Riet. In totaal worden er 186 bomen gekapt maar voor een deel is geen vergunning noodzakelijk om te kappen.

Wijnand Kooijmans

In totaal verdwenen er onder meer 37 beuken, 54 eiken, drie grove dennen en twee lindes. Voor de kap daarvan wordt nu een vergunning verleend. De bomen moeten plaatsmaken om de plannen voor woningbouw in het Rijksmonument zelf mogelijk te maken en op het terrein van de voormalige zorginstelling.

Het bestemmingsplan is goedgekeurd door de raad. Hierbij is een afweging gemaakt tussen de verschillende belangen. Gesteld is dat de kap van de bomen van minder belang wordt gevonden dan de andere argumenten. Onder meer speelt mee dat in Ermelo een grote behoefte bestaat aan extra woningen. Het plan voorziet onder meer in de bouw van ruim veertig woningen in de sociale sector. In het monumentale gebouw zelf worden dertig appartementen gerealiseerd.

Met de ontwikkelaar van het terrein is vastgelegd welke bomen niet worden gekapt. Hiermee wordt voorkomen dat eventuele aanwezige monumentale en/of beeldbepalende bomen niet verdwijnen ten gunste van woningen en geen afbreuk wordt gedaan aan de parkachtige omgeving van het plangebied.

De projectontwikkelaar krijgt een herplantplicht opgelegd voor 96 bomen. Op het landgoed staan overwegend oude bomen - een deel van de beuken en eiken stond er al in de negentiende eeuw - die meteen de aandacht trekken en karakteristiek zij voor een deel van Ermelo. Het college geeft aan dat het goed mogelijk is dat belangengroeperingen gebruik maken van alle rechtsmiddelen om kap te voorkomen. Dat brengt het risico mee dat de vergunning niet in stand kan blijven.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie