De kritiek van de Partij voor de Dieren dat niet is opgetreden tegen overtredingen van eendenslachterij Tomassen Duck-To in Ermelo is onjuist.
De kritiek van de Partij voor de Dieren dat niet is opgetreden tegen overtredingen van eendenslachterij Tomassen Duck-To in Ermelo is onjuist. Wijnand Kooijmans

Staatssecretaris Heijnen weerlegt kritiek van Tweede Kamer op handhaving Ermelo inzake Tomassen Duck-To

9 februari 2023 om 19:00 Zakelijk

ERMELO De kritiek van de Partij voor de Dieren dat de afgelopen periode niet is opgetreden tegen overtredingen van eendenslachterij Tomassen Duck-To in Ermelo is onjuist. Dat antwoord geeft staatssecretaris Heijnen naar aanleiding van vragen die de Tweede Kamerfractie van deze partij heeft gesteld. 

Door de gemeente Ermelo is aangegeven dat er in de afgelopen periode op verschillende momenten op verschillende onderdelen is gecontroleerd, er onderzoek is gedaan en handhavend is opgetreden. Ook vindt er controle plaats of de last onder dwangsom die het bedrijf is opgelegd wordt nageleefd. De staatssecretaris geeft aan dat afhankelijk van onder meer de uitkomsten van de geluidsmetingen nadere besluitvorming plaatsvindt. Dat gebeurt volgens haar zorgvuldig en kost daardoor tijd.

GENUANCEERDER

De staatssecretaris geeft aan op de hoogte te zijn van de situatie rondom de eendenslachterij. Betrokken partijen hebben haar gemeld dat deze wel genuanceerder ligt dan de bewering van de Partij van de Dieren dat er al zes jaar sprake is van illegale praktijken, zoals het slachten van meer eenden dan toegestaan en er meer werkuren worden gemaakt dat op grond van de vergunning mag.

Volgens de staatssecretaris is de provincie Gelderland bevoegd gezag als het gaat om de naleving van de Wet Natuurbescherming. Door het college van gedeputeerde staten is op 13 mei van 2022 een vergunning afgegeven op basis van deze wet die de nieuw ontstane situatie binnen Tomassen Duck-To legaliseert.

GEMEENTE BEVOEGD GEZAG

Door Heijnen wordt aangegeven dat zij het in alle gevallen vervelend vindt als omwonenden overlast ondervinden van een bedrijf. Indien daarvan sprake, is het aan het bevoegd gezag handhavend op te treden en dat is in dit geval de gemeente Ermelo. Voor zover het basistaken betreft worden de toezicht- en handhavingstaken uitgevoerd door de omgevingsdienst. Voor het nemen van een handhavingsbesluit is toestemming nodig van de gemeente.

BINNEN DE NORMEN

Aangegeven wordt door de staatssecretaris dat de omgevingsdienst Veluwe-Noord in opdracht van de gemeente onderzoek heeft gedaan naar alle milieuaspecten, waaronder geur en geluid om te bepalen of de ervaren overlast in strijd is met milieukwaliteitseisen. Uit dit onderzoek blijkt, volgens haar, dat er binnen de hiervoor geldende normen wordt gebleven. Ze wijst op de revisie van de omgevingsvergunning die binnen de gemeente Ermelo in behandeling is.

UITSPRAAK RAAD VAN STATE

De bewindsvrouw geeft aan dat ze op de hoogte is van de uitspraak van de Raad van State die omwonenden in het gelijk heeft gesteld en oordeelde dat er uiterlijk 15 augustus 2022 een eind moest komen aan de illegale activiteiten. Maar het bedrijf uitstel is verleend door de gemeente Ermelo en dat die mogelijkheid ook openstond. Heijnen vindt het van belang dat omwonenden wel doorgaan met het indienen van klachten als zij die ondervinden.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie