Arjen en Anne Swart van NY Pizza Ermelo kregen vandaag van de rechter te horen dat hun zaak open kan blijven.
Arjen en Anne Swart van NY Pizza Ermelo kregen vandaag van de rechter te horen dat hun zaak open kan blijven. Prive

New York Pizza Ermelo mag open blijven van rechter, dwangsom opgeheven

30 januari 2023 om 15:04 Zakelijk

ERMELO Een opgeluchte Arjen Swart ontving vanmiddag het verlossende woord van de rechtbank dat zijn zaak NY Pizza Ermelo geopend mag blijven in afwachting van een nieuwe vergunningaanvraag. De eventuele dwangsom die boven zijn hoofd hing door het handhavingsbezwaar van het accountantskantoor naast het pand van NY Pizza is eveneens van rechtswege opgeheven. 

,,Het begint langzaam door te dringen in mijn hoofd, wat een last valt er van me af. Ik ben al allerlei mensen aan het bellen om het goede nieuws te vertellen!”, aldus de superblije ondernemer die zijn pizza’s mag blijven bakken.

SLECHT JONGENSBOEK

Het verhaal van Arjen Swart leest als een slecht jongensboek. De vof-franchiseondernemer opende in mei 2022 samen met zijn vrouw Anne NY Pizza Ermelo. Daarnaast hebben ze een vestiging in Nijkerk. Van de 270 gevestigde NY Pizza’s in ons land, kreeg afgelopen jaar NY Pizza Ermelo de hoogste klantenwaardering. Het lijkt ondenkbaar dat deze zaak, waar de pizza’s als warme broodjes over de toonbank gaan en 35 jonge mensen met enorm veel plezier werken, met sluiting wordt bedreigd. En toch leek het daarop af te stevenen. 

DRAAI 

Ondanks de slapeloze nachten probeerde Arjen positief te blijven en te geloven in een goede afloop. In een interview met het Ermelo’s Weekblad voorafgaand aan de uitspraak liet Arjen weten: 

Die draai van de gemeente snap ik echt niet

,,We hebben niets verkeerd gedaan. Eerst was er ook niets aan de hand. Er was een vergunning voor onze vestiging. Maar opeens zou er een dringend belang bestaan waardoor we hier weg zouden moeten. Die draai van de gemeente snap ik echt niet.” 

VERGUNNING

,,We zijn een bezorg- en afhaal pizzeria. Geen restaurant. De vergunning die we destijds ontvingen van de gemeente, viel in de bredere horecacategorie 2.1 tot en met 2.4, terwijl 2.1 voor ons volstaat. Die ruime vergunning gaf ons nog meer vertrouwen dat we ons hier konden vestigen. Het accountantskantoor naast ons maakte echter bezwaar. Was het er niet mee eens. Ik heb meerdere keren geprobeerd in contact te komen met hen en zocht naar een opening voor een gesprek, om allereerst kennis met elkaar te maken. Maar ook om een eventuele angst weg te halen dat we een café of restaurant zouden zijn. Ik hoopte daarmee onnodige zorgen of problemen juist vóór te zijn. Ook de gemeente verdedigde de gegeven vergunning aan ons. Later bleek dat het kantoor helemaal geen horeca naast zich wilde hebben en ze bij eerdere vergunningaanvragen van andere ondernemers bezwaren hadden ingediend. Toen bleek ook nog dat er problemen waren tussen hen met de pandeigenaar, die al jaren voortsleepten. Ik sta daar volledig buiten,” aldus de franchiseondernemer.

(Tekst gaat verder onder de foto)


Een stralende dag bij de opening van NY Pizza Ermelo, mei 2022. Toen leek er nog niets aan de hand..... - Eigen foto

GOEDE MOED 

Vol goede moed dacht Arjen aanvankelijk nog dat het accountantskantoor snel genoeg zou zien en ervaren dat er beslist geen overlast zou zijn. 

,,Het kantoor sluit immers om 17.00 uur en voor onze zaak begint het dan pas te draaien. In plaats van een gezellige vrijdagmiddagborrel met onze buren om samen te toasten en bij problemen samen naar oplossingen te kijken, trokken ze het bezwaar niet in. Onze bezorgfietsen werden toen een onderwerp van obstakel. Deze staan nota bene op een plek die door de gemeente Ermelo zelf is aangewezen. De gemeente heeft daarna geoordeeld in een bezwaarprocedure dat deze mochten blijven staan. Het onlangs verplaatsen van de fietsen voor het pand aan de andere kant, is uit vrije wil door ons gedaan om het accountantskantoor tegemoet te komen”, licht Arjen verder toe.

HANDHAVING

Wat schetste echter de verbazing: een dag na de officiële opening werd er al een handhavingsverzoek ingediend door het accountantskantoor. In eerste instantie werd dat afgewezen door de gemeente. 

,,We konden gewoon openblijven. Afgelopen zomer verdedigde de gemeente zelfs voor de rechter de verleende horecavergunning aan ons. Geloof me, het gaat ook hartstikke goed.” Lachend vertelt Arjen: ,,Ja, we hebben de politie en de handhaving hier wel eens binnen gehad. Maar dan om pizza’s af te halen.” 

FORMALITEIT

Toen de rechter echter van de gemeente Ermelo wilde weten waarom die ruimere vergunning aan het hele pand was afgegeven, werd dat door de gemeente niet voldoende gemotiveerd. Het oordeel van de rechtbank luidde dat bij de verlening destijds van de omgevingsvergunning voor het hele pand, een formele fout was gemaakt. Die moest het college van de rechtbank herstellen. ,,Dat leek een formaliteit. We waren inmiddels al open en er was geen enkel probleem met wie of wat dan ook. Zonder dat de gemeente Ermelo ook maar iets met ons besprak of overlegde, werd de vergunning opeens helemaal ingetrokken.”

SLACHTOFFER

Waar ging het nu fout, wie draagt de verantwoording voor een dreigende sluiting? ,,Feit is dat toen onze buren te horen kregen dat de vergunning werd ingetrokken, ze meteen weer in actie kwamen met het handhavingsverzoek. Ze voeren de druk op. Met non-argumenten”, aldus Arjen.

Op allerlei manieren denken wij oplossingsgericht mee. Maar iedere oplossing wordt stelselmatig afgewezen

 ,,Op allerlei manieren denken wij oplossingsgericht mee. Maar iedere oplossing wordt stelselmatig door de buren afgewezen. Zo moeten vergunningen weer opnieuw worden aangevraagd. Ook hebben wij door een onafhankelijk bureau de parkeerproblemen laten onderzoeken. Conclusie: er is geen parkeerprobleem, dat bestaat alleen maar op papier. 85 procent wordt door ons thuisbezorgd, 15 procent haalt af op de fiets, lopend en soms met de auto. Ik krijg steeds meer het gevoel dat wij slachtoffer worden van oude problemen en of nalatigheden van derden. Stoppen kan geen optie zijn. Wij geven niet op!”

Nu heeft de rechter dus besloten dat NY Pizza Ermelo geopend mag blijven in afwachting van een nieuwe vergunningaanvraag. De eventuele dwangsom die boven Arjens hoofd hing is opgeheven.

Arda Konings

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie