Parkeren grootste probleem voor New York Pizza Ermelo
Parkeren grootste probleem voor New York Pizza Ermelo Wijnand Kooijmans

Geen handhavend optreden maar New York Pizza Ermelo moet weg

13 januari 2023 om 16:32 Zakelijk

ERMELO Door de gemeente Ermelo wordt vast gehouden aan het afwijzen van een verzoek handhavend op te treden tegen het gebruik van het pand Stationsstraat 22-24 waarin afhaal- en bezorgrestaurant New York Pizza is gevestigd.

Dat besluit staat los van de beslissing dat het gebruik van het pand door New York Pizza beëindigd moet worden. Indien daaraan geen gevolg wordt gegeven, wordt een dwangsom verspeeld van 2.500 euro per week met een maximum van 25.000 euro. Door het college van burgemeester en wethouders is tevens bepaald dat het besluit rond het verzoek rond handhaving tijdig is genomen en op grond daarvan geen recht bestaat op een vergoeding.

HANDHAVEND OPTREDEN ONEVENREDIG ZWAAR 

Door de commissie bezwaarschriften is aangegeven dat het college terecht heeft besloten van handhavend optreden af te zien omdat dit middel op dat moment onevenredig zwaar was. Mede omdat nog niet was besloten de vergunning voor het gebruik door New York Pizza te weigeren. Het belang van het bedrijf woog op dat moment zwaarder dan de belangen van de verzoeker handhavend op te treden.

In 2013 was vergunning aangevraagd het pand te mogen gebruiken als ijssalon. Die werd toegewezen. Daarna werd in 2014 vergunning aangevraagd de functie te wijzigen naar bezorg- en afhaalrestaurant. De toenmalige wethouder stuurde een e-mail met de reactie dat de vergunning wel goed zou komen. Maar dat kwam die niet. De vergunning werd geweigerd omdat de twee benodigde parkeerplaatsen die de eigenaar had gecreëerd niet voldoende waren. De hoogste bestuursrechter gaf de gemeente hierin gelijk.

BEWUST RISICO

De gemeente ging wel in gesprek met New York Pizza over een locatie voor een nieuw te open vestiging. Daarbij werd de locatie aan de Stationsstraat als mogelijke plek genoemd. Ook werd vergunning verleend voor een reclamebord. Daaruit werd de conclusie getrokken dat de gemeente instemde met de locatie.

Volgens het college blijft een feit dat de eigenaar zelf bewust het risico heeft genomen het pand aan New York Pizza te verhuren zonder dat de verleende omgevingsvergunning was verleend. Deze werd uiteindelijk vernietigd door de rechtbank. Bij het toekennen van de vergunning voor het reclamebord is door de gemeente aangegeven dat het gebruik als afhaal- en bezorgrestaurant nog niet onherroepelijk was.


ONVERWACHTE KOERSWIJZIGING

Door het college wordt bestreden dat het uiteindelijk ook door de gemeente weigeren van de vergunning moet worden gezien als een onverwachte koerswijziging. Mede omdat de eigenaar tot op de dag van vandaag nog niet het parkeerprobleem heeft opgelost. Dat na een heroverweging de vergunning is geweigerd door het college mag, zo wordt gesteld, dan ook niet als een verrassing worden gezien.

Door het college wordt aangegeven dat nu handhavend optreden terecht is gezien het belang dat zowel de eigenaar als de ondernemer hebben bij het voortzetten van de overtreding. 

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie