Iliya nam de aanwezigen op bevlogen wijze mee in zijn levensverhaal tijdens de voorstelling in de Catharinakapel.
Iliya nam de aanwezigen op bevlogen wijze mee in zijn levensverhaal tijdens de voorstelling in de Catharinakapel. Foto: Toine Garnier

Harderwijks IT-bedrijf biedt statushouders toekomstperspectief: vluchteling wordt software ontwikkelaar

3 december 2022 om 08:00 Zakelijk

HARDERWIJK Door vluchtelingen een kans te bieden binnen de organisatie als softwareontwikkelaar wil Camas IT van betekenis zijn voor nieuwe Nederlanders en hen een toekomstperspectief bieden. Samen met stichting New Dutch Connections (NDC) organiseerde het Harderwijkse IT-bedrijf de Toekomstacademie.

Twaalf statushouders namen deel aan dit traject van twaalf weken. Zij werden tijdens een matchingsbijeenkomst gekoppeld aan een buddy - een medewerker van Camas IT of zusterbedrijf Perspectief - om zo meer te weten te komen van de Nederlandse cultuur en de gang van zaken op de werkvloer. Tijdens de twaalf bijeenkomsten werden ze getraind in professionele vaardigheden en software ontwikkeling. Ze doen nu een vervolgopleiding en lopen een half jaar stage bij het bedrijf, met behoud van uitkering. 

Ter afsluiting van de Toekomstacademie was er een bijeenkomst in de Catharinakapel waarbij vijf deelnemers vertelden over hun ervaring. Ze zijn blij en dankbaar dat ze de kans hebben gekregen om zich om te scholen. Serkan (39) uit Turkije woont nu 3,5 jaar in Nederland. Hij is stagiair bij Camas IT en komt op maandag, dinsdag en donderdag uit Haarlem naar Harderwijk. De vrijdag werkt hij online vanuit zijn huis. In Turkije was hij textiel engineer maar dat werk kon hij in Nederland niet vinden. ,,Er zijn niet genoeg textielbedrijven in Nederland, dus heb ik een opleiding data science gevolgd in Amsterdam. NDC stuurde mij een e-mail en zo kon ik bij Camas IT de Toekomstacademie gaan volgen. Ik leer over de Nederlandse cultuur van mijn buddy Johan en ik krijg elke dinsdag Nederlandse les. In Nederland willen mensen samenwerken en andere collega’s helpen. Als ik vragen had kon ik ze via Whatsapp aan Johan stellen. Bij Camas IT wordt Nederlands gesproken, bij de dagelijkse meeting vertellen wij over onze taak. Ik leer hierdoor veel.”

Vanaf de start was Johan Blok (38) uit Heerde de buddy van Serkan. Een leerzame tijd, vindt de accountmanager van Perspectief. ,,Hij heeft Haarlem laten zien en we konden proeven van elkaars cultuur. Daar sta je niet bij stil, maar we blijken best veel raakvlakken te hebben zoals de feestdagen.”

In het theaterstuk Future Citizens speelde de Syrische vluchteling Iliya Marjana (25) zijn levensverhaal op indrukwekkende wijze. Vanaf zijn kindertijd tot de bombardementen in Aleppo en zijn vlucht naar Nederland. Hij kwam bij Camas IT terecht en heeft nu een vast contract als softwareontwikkelaar. 

Iliya heeft gescheiden ouders, een zus en een broer. Als kind vond hij het al belangrijk om goed voor zijn familie te zorgen. Zijn moeder werkte ook altijd hard voor het gezin. Hij werkte in een goudatelier en bij de bakker. Totdat Isis bommen in zijn straat gooide. 

Hij is op zijn 20ste gevlucht en moest zijn moeder en broer achter laten. Zijn vader en zus konden wel naar Nederland. Iliya heeft in een jaar Nederlands geleerd en kreeg daarna een huis in Nijkerk. Gouden sieraden maken kon hij goed, maar kon hij ook software ontwikkelen? Bij Camas IT kreeg hij na een gesprek een werkervaringsplek en na vier maanden zijn eerste contract als software ontwikkelaar. Inmiddels heeft hij een vast dienstverband. Ook in de liefde heeft hij zijn geluk gevonden, want zijn vriendin Miryam, die nog in Syrië woont en waar hij dagelijks mee belt, is inmiddels zijn verloofde. De droom van Iliya is een grote Syrische bruiloft in Nederland waar ook de families bij kunnen zijn. 

Het indrukwekkende verhaal kwam bij menigeen binnen en zorgde voor veel bewondering, zeker omdat dit levensverhaal op de werkvloer nooit ter sprake is gekomen. Zijn zus Joudi is ook aanwezig en vindt het dapper dat hij persoonlijke momenten uit het verleden heeft gedeeld. Iliya vertelde in 50 minuten 15 jaar van zijn leven en kijkt terug op een mooie ervaring. ,,Ik hoop ook dat ik een goed beeld heb gegeven aan mensen die weinig weten over vluchtelingen. In Syrië had ik geen toekomst. Als ik nu terug zou gaan naar Aleppo moet ik verplicht in militaire dienst. Hier kan ik wel een toekomst opbouwen en geld sturen zodat mijn familie kan eten.’’

Een eerder theaterstuk van Future Citizens was de aanzet voor Camas IT-directeur André Wijnholds om de Toekomstacademie naar Harderwijk te halen. ,,Er is een groot gebrek aan IT-personeel en het is moeilijk om aan talent te komen. Tegelijk kunnen wij van betekenis zijn voor mensen om een plek in de maatschappij te vinden. We zijn in april gestart met een uitgebreid recruitment proces. Ze moesten in een project software bouwen en dat aan het eind presenteren. Ze zijn heel gemotiveerd om die kans te grijpen. Wij zien in drie maanden of iemand de analytische vaardigheden heeft om softwareontwikkelaar te kunnen worden. NDC heeft het netwerk met gemeentes en azc’s en de ervaring met cultuurverschillen. We zien veel potentieel, maar je moet wel een langere adem hebben en dit dragen binnen het bedrijf.”

Bright Richards van NDC vindt dat het verhaal van Iliya inspiratie is voor anderen. ,,Vluchtelingen worden vaak gezien als mensen die wat komen halen, maar ze kunnen ook wat toevoegen.”

Marco Jansen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie