Afbeelding
(pixabay)

Gemeente op matje geroepen: dwangsom hondenschool onredelijk

11 juli 2022 om 14:39 Zakelijk

ERMELO Het Ermelose college van burgemeester en wethouders is op de vingers getikt ten aanzien van het opleggen van dwangsommen aan de hondenschool die is gevestigd aan de Harderwijkerweg en de eigenaar van dit terrein.

Door de commissie bezwaarschriften wordt aangegeven dat onvoldoende aannemelijk is gemaakt door het college dat de lestijden zijn overtreden en op grond daarvan het recht bestond op te treden. Maar ook dat het opleggen van een dwangsom in een periode dat er coronamaatregelen van toepassing waren een te zwaar middel was en ook onevenredig in verhouding tot de daarmee dienende belangen. Het college had dan ook van handhavend optreden moeten afzien.

LESTIJDEN De lessen worden op een perceel aan de Harderwijkerweg gegeven door hondenschool Kim. Dat is in strijd met het bestemmingsplan maar door het college is een tijdelijke vergunning afgegeven voor het geven van de hondentrainingen. Hierin zijn ook de lestijden vastgelegd. 

Aanleiding voor het opleggen van de dwangsom waren aanhoudende meldingen van een omwonende over geluidsoverlast. Tegen de dwangsommen tekenden zowel de ondernemer als de eigenaar van de gronden bezwaar aan.

AVONDLOCKDOWN De overtredingen zijn geconstateerd in de periode tussen 28 november en 19 december. In die periode gold er vanwege de coronamaatregelen een avondlockdown en konden de lessen niet op de toegestane tijden plaatsvinden. Onder meer vanwege het belang dat de honden toch les kregen werd besloten de lessen overdag te geven.

Het college neemt het advies van de commissie over en herroept de dwangsommen alsnog. Er zijn, zo concludeert men, geen valide redenen af te wijken van het advies. Het betekent tevens dat zowel de eigenaar van de hondenschool als de eigenaar van het terrein 1.082 euro krijgen vergoed die zij hebben gemaakt aan proceskosten. Nu worden de lessen weer volgens de vergunning gegeven.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie