Het recreatiepark Bos en Weide in Ermelo wordt getransformeerd naar woonwijk onder programma Vitale Vakantieparken.
Het recreatiepark Bos en Weide in Ermelo wordt getransformeerd naar woonwijk onder programma Vitale Vakantieparken. Frieda Fennell
DOSSIER WONINGNOOD

Noodkreet aan gemeente Ermelo voor gedogen wonen in recreatiewoningen

18 oktober 2022 om 12:00 Wonen Woningnood

ERMELO Angeliens dochter woont in een recreatiewoning en dreigt met man en baby op straat te worden gezet. Parkeigenaar Evert-Jan Kok moet hierop toezien. ,,Moet ik die mensen op straat zetten terwijl de overheid faalt met het beleid? Ik snap dat er een wet is, maar dit is niet meer menselijk.” Een gezamenlijke noodkreet richting de gemeente.

Hoe groot het woningtekort in Ermelo is, is niet exact bekend. De gemeente heeft als doel gesteld duizend nieuwe woningen te realiseren voor 2030. Evert Jan schat het tekort op zo’n tweeduizend woningen. Feit is dat het tekort nijpend is en dat gezinnen noodgedwongen hun toevlucht zoeken in recreatiewoningen. De gemeente treedt hiertegen handhavend op. Reden voor Angelien en Evert-Jan om de noodklok te luiden. 

UITWEG Angelien Beek - Geitenbeek vraagt zich hardop af: ,,Waar moeten mijn kinderen wonen.” Haar dochter Anna (24) heeft afgelopen week voor de derde keer controle gehad van de gemeente en moet binnenkort de recreatiewoning verlaten. Waar ze dan heen moet is de grote vraag. Ook Angeliens zoon (25) kan geen woning vinden en woont noodgedwongen bij haar in huis. Ze roept de gemeente op om mee te denken in oplossingen in plaats van meer hobbels te creëren. ,,Het woningtekort is een landelijk probleem, maar hier op de Veluwe is er uitweg. Er liggen veel vakantieparken die als tijdelijke oplossing kunnen worden ingezet. Grijp die kans!”

GEDOOGSTATUS Angelien pleit voor een tijdelijke gedoogstatus voor het wonen in een recreatiewoning voor inwoners die een woning zoeken. Een status verbonden aan een persoon, dus geen algehele vrijbrief. 

Dat is ook de oproep van Evert-Jan Kok, eigenaar van vakantiepark De Goudiep, die de gemeente oproept om samen een oplossing te zoeken. ,,Laten we de mensen die er nu in zitten gedogen. Want er zijn gewoon geen huizen. Als je ‘s avonds een rondje fietst langs vakantieparken in de omgeving zie je dat 80 tot 90 procent van de huisjes bewoond wordt. Waar moeten al die mensen heen? Als ik hier iemand wegstuur, gaat diegene waarschijnlijk in een vakantiehuisje verderop wonen.” Een stoelendans, als het ware, zonder winnaars.

Ik snap dat er een wet is, maar dit is niet meer menselijk

Evert -Jan wordt als eigenaar van zijn vakantiepark verantwoordelijk gesteld voor de mensen die op zijn park verblijven. ,,Ik moet ze uit de huisjes zetten als ze de wettelijke termijn van verblijf in een recreatiewoning overschrijden. Anders krijg ik een dwangsom opgelegd. Moet ik die mensen dan op straat gaan zetten terwijl de overheid faalt met zijn woningbeleid?”, vraagt Evert-Jan zich duidelijk verbolgen af. ,,Ik snap dat er een wet is, maar dit is niet meer menselijk”, verzucht hij.

BELEID Onder het programma Vitale Vakantieparken werkt Ermelo samen met andere Veluwse gemeenten en de provincie Gelderland om het aanbod aan vakantieparken op de Veluwe te behouden en te versterken. Onder die paraplu worden enkele vakantieparken omgeturnd naar woonwijk omdat er geen realistisch perspectief op een goede exploitatie als vakantiepark is, zoals Bos en Weide. De overige parken moeten weer ‘vitaal’ worden, zoals de parken aan de Haspel en Strokel. Het project stamt uit de tijd dat de woningtekorten minder nijpend waren. 

Angelien: ,, De wereld is veranderd. Zijn die vitale vakantieparken niet achterhaald? Is het recht op recreatie groter dan het recht op wonen? Bovendien heeft het transformeren van recreatiewoningen naar een permanente woonstatus geen zin voor de hardst getroffen doelgroep. De prijzen schieten omhoog zodra bekend wordt dat een park een woonbestemming krijgt. Die prijzen liggen buiten bereik van starters. Zelfs met een maximale hypotheek kan mijn dochter geen huis kopen op de Veluwe.”

LASTIGE DISCUSSIE ,,Het bewonen van recreatiewoningen is een lastige discussie”, geeft wethouder Hugo Weidema aan. ,,Aan de ene kant is er een groot tekort aan woningen en weten we dat mensen noodgedwongen hun toevlucht zoeken in recreatiewoningen. Maar tegelijkertijd is er behoefte aan vakantiewoningen voor recreanten. Het mengen van die twee functies is niet wenselijk.”

Door middel van het project Vitale Vakantieparken wordt, zo zegt Weidema, recht gedaan aan zowel de inwoner van Ermelo als de recreant. Aan de ene kant wordt de krapte op de woningmarkt iets verlicht door de transformatie van parken naar een woonbestemming, zoals dat straks geldt voor de Horsterhoeve. Aan de andere kant krijgen vakantieparken een upgrade en blijven recreatiewoningen behouden voor de recreatieve sector.

De meest schrijnende gevallen worden geholpen

Een pasklare oplossing voor de dochter van Angelien kan Weidema helaas niet geven. Wel verwijst hij naar de mogelijkheid een urgentieverklaring aan te vragen. ,,We hebben met elkaar goede spelregels afgesproken die ervoor zorgen dat de meest schrijnende gevallen geholpen worden.”

,,Als je wat van de gemeente hoort, gaat het alleen maar om een dwangsom of uitzetting. Waarom denken jullie niet mee?”, besluit een moeder in wanhoop.

Frieda Fennell

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie