Afbeelding
Pixabay

Aanpak sportpark Horst: aanleg van parkeerterrein en tweede kunstgrasveld

20 december 2021 om 15:53 Voetbal

ERMELO Het sportpark van FC Horst moet toekomstbestendig worden gemaakt. Onder meer door de aanleg van een parkeerterrein en een tweede kunstgrasveld. Het college is bereid daaraan in principe medewerking te verlenen. 

De voetbalvereniging kampt met een tekort aan beschikbare parkeerplaatsen. Dat neemt alleen maar toe gezien de verwachting dat het aantal leden groeit naar maximaal duizend leden.  Op dit moment wordt gebruik gemaakt van een parkeerterrein aan de overzijde van het sportpark dat echter eigendom is van een andere partij. Het parkeerterrein is regelmatig te klein hetgeen leidt tot ongewenst parkeren in de berm en op het privéterrein van de eigenaar. Het wordt niet uitgesloten dat die op termijn een andere bestemming wil geven aan het terrein.

Ondanks extra verkeersmaatregelen, zoals een wegversmalling, drempels en visuele waarschuwingen blijft het oversteken van met name de jeugd van het parkeerterrein naar het terrein van FC Horst een veiligheidsrisico vormen. Dit geldt tevens voor auto’s die stoppen langs de kant van de weg om passagiers in en uit te laden stappen, het zogenoemde kiss & ride. In het verleden is wel gekeken naar de mogelijkheden voor de aanleg van een tunnel. Gezien de onzekerheid of het huidige parkeerterrein in stand kan blijven is dit geen optie.

De vereniging heeft verder een tekort aan ruimte op de trainingsvelden. Daardoor hebben teams te weinig ruimte en worden de grasvelden te zwaar belast. Het gevolg hiervan is dat de kwaliteit van de velden snel terugloopt. Waardoor het bieden van voetbaltrainingen gedurende het seizoen steeds moeilijker wordt. Ook is het voor FC Horst een puzzel op de zaterdagochtend alle thuisspelende teams te verdelen over de beschikbare velden.

NIEUW PLAN VOOR SPORTPARK HORST Er is een plan opgesteld voor de toekomst van het sportpark van FC Horst. Rondom het bestaande bosje en op het huidige trainingsveld wordt een nieuw parkeerterrein met verlichting, een opstelplaats voor bussen en vier oplaadplaatsen voor elektrische auto’s. De bestrating gaat bestaan uit zowel betonstraatstenen als grasbeton. Rondom het parkeerterrein wordt een rasterhekwerk en een haag geplaatst.

Het parkeerterrein krijgt een nieuwe in- en uitrit op de Buitenbrinkweg die op deze plek wordt voorzien van een verkeersdrempel. Het hoofdveld wordt vervangen door een kunstgrasveld met verplichting. Het gaat voldoen aan de minimale eisen voor een wedstrijdveld. Daarover heeft afstemming met de KNVB plaatsgevonden.

Voor wat de accommodatie betreft is er op hoofdlijnen overeenstemming van Van den Brink onroerend goed om alle erfpachtovereenkomsten op naam van de gemeente Ermelo te zetten. De looptijd wordt verlengd tot 31 december 2041.

Met de aanleg van een parkeerterrein op het terrein zelf wordt een oplossing geboden voor de onveiligheid en de onzekerheid rond het huidige parkeerterrein De veiligheid wordt verbeterd omdat de Buitenbrinkweg niet meer behoeft te worden overgestoken om te komen en gaan van het parkeerterrein naar het sportpark. Fietsers moeten de oversteek nog wel maken, daarvoor is geen oplossing te vinden.

De kiss & ride wordt verplaatst naar het nieuwe parkeerterrein. Het is niet mogelijk gebleken om extra grond aan te kopen voor uitbreiding van het sportcomplex. Er zijn ook geen locaties aanwezig waar het sportcomplex van FC Horst naartoe kan worden verplaatst.

Omdat Ermelo in de overige delen van de gemeente aansluit op Natura 2000 gebieden is de verwachting dat de behoefte aan een sportpark aan deze zijde van Ermelo groot blijft. De erfpacht kan in 2041 worden opgezegd maar het college geeft aan dat dan nog altijd hun medewerking nodig is om het sportpark een andere bestemming te geven.

STRAND De verwachting is dat het parkeerterrein mogelijk zelfs multifunctioneel kan worden ingezet als overloop bij evenementen op Strand Horst. In de plannen wordt rekening gehouden met de mogelijke aanleg van een tribune boven een klein deel van de beoogde parkeerplaats. Er komen ongeveer 282 parkeerplaatsen wat meer is dan nu benodigd. Mocht de tribune worden onderbouwd met kleedkamers dan zijn de resterende 240 parkeerplaatsen voldoende.

Een natuurtoets heeft uitgewezen dat de gewenste ontwikkelingen kunnen plaatsvinden. Er wordt echter wel rekening mee gehouden dat vanuit omwonenden bezwaar wordt aangetekend tegen de plannen vanwege de aanwezigheid van de das in dit gebied. Het kunstgrasveld zou in 2022 moeten worden gerealiseerd.

De kosten kunnen, zo geeft het college aan, op dit moment nog niet goed worden bepaald. Wel is berekend dat de kapitaalslasten in de periode 2023 tot 2032 uitkomen op ongeveer 69.000 euro per jaar en voor de jaren daarna rond de 23.000 euro.In de begroting is nog geen geld gereserveerd voor het plan.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie