Ermelo zit met 405,3 kilo ruim onder het landelijk gemiddelde.
Ermelo zit met 405,3 kilo ruim onder het landelijk gemiddelde. Enter Media

Ermeloërs produceren opvallend minder afval dan landelijk gemiddelde

20 juli 2023 om 19:00 Maatschappelijk

ERMELO (LNP) Per inwoner werd in Nederland vorig jaar 461 kilo huishoudelijk afval ingezameld. Dat is nog steeds veel, maar het is de laagste hoeveelheid ingezameld afval sinds 1994. Dat is mooi, maar achteroverleunen is een slecht devies.

Vorig jaar werd in ons land 8,1 miljard kilogram huishoudelijk afval (bedrijfsafval zit hier dus niet bij) ingezameld door gemeenten, ongeveer 461 kilogram per inwoner, laten cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zien. Dit is de laagste hoeveelheid sinds 1994, toen 478 kilogram per inwoner werd ingezameld. Vergeleken met 2021 nam de hoeveelheid ingezameld afval (opgehaald bij huishoudens en/of ingeleverd bij milieustraten) af met 8 procent. Er werd vooral minder groente-, fruit- en tuinafval (gft), schoon puin, schone grond en houtafval ingezameld. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Ermelo zit met 405,3 kilo (let op: dit betreft het cijfer over 2021, dat van 2022 is wel voor het hele land maar niet per gemeente bekend-red.) ruim onder het landelijk gemiddelde. Wie de cijfers van Ermelo bekijkt, ziet dat de hoeveelheid al jaren schommelt, met een fikse uitschieter naar beneden in 2017. In dat jaar is het gemiddelde 382,3 kilo per huishouden.

100,6 KILO GFT

Een opvallend cijfer landelijk is de ontwikkeling van afval van groente, fruit en tuinafval (gft). In 2021 was dit gemiddeld 124 kilo en in 2022 is dit gedaald naar 112 kilo. 2021 was grotendeels een coronajaar en je kunt denken dat daardoor veel mensen in hun tuin gingen werken, maar dit is volgens het CBS niet de oorzaak. Die is wel doordat er in 2022 minder neerslag was dan een jaar daarvoor. En als er weinig neerslag is dan geven planten minder blad, aldus het CBS. Ermelo haalde in 2021 gemiddeld 100,6 kilo gft-afval per huishouden op, lager dus dan het landelijk gemiddelde van 124 kilo in dat jaar.

(Tekst gaat verder onder afbeelding)


Ermelo zit met 405,3 kilo ruim onder het landelijk gemiddelde. - CBS

80 PROCENT HERGEBRUIKT

In ons land wordt momenteel rond 80 procent van het afval hergebruikt. Hiermee loopt Nederland voorop in de wereld, want globaal wordt slechts 9 procent van het huishoudelijk afval gerecycled, zo blijkt uit gegevens van de Vereniging Afvalbedrijven (VA). Maar 80 procent is lang niet voldoende. 100 procent lijkt niet haalbaar, maar is wel het doel. De VA zet daarom in op ,,een toekomst waarin circulariteit vanzelfsprekend is, zo weinig mogelijk afval ontstaat en materialen zo veel mogelijk een nieuw leven krijgen. Met maximale circulariteit, energieterugwinning en emissiereductie werkt de afvalsector aan de transitie naar de circulaire economie en aan de klimaattransitie”, valt te lezen in het jaarverslag over 2022.

TANDJE BIJSCHAKELEN

Wat Boris van der Ham, voorzitter van de VA betreft, moet daarom een tandje worden bijgeschakeld. Niet alleen door poltiiek Den Haag, maar door iedereen. ,,Afval moet niet alleen in de politiek een onderwerp zijn, maar eigenlijk overal. Iedereen kan een steentje bijdragen aan de circulaire economie. We willen daarom iedereen laten zien hoe belangrijk het is om afval te scheiden, want we kunnen het niet alleen”, aldus Van der Ham.

CAMPAGNE ‘DOE ALSOF JE THUIS BENT’ 

Op deze reden is de VA, die normaal onzichtbaar is, van plan om de komende tijd de bevolking op te zoeken. Dat gebeurt bijvoorbeeld middels de campagne ‘Doe alsof je thuis bent’. Deze richt zich niet op het huishoudelijk afval, maar veel meer op het afval dat iedereen buitenshuis produceert. ,,Op kantoor, bij winkels, op school of in de horeca bijvoorbeeld. Als we daar meer scheiden, kunnen we meer recyclen”, aldus Van der Ham.

Marlboro, Red Bull en McDonald’s leveren meeste zwerfafval

Van alle verkochte grote en kleine plastic flessen wordt ruim 80 procent ingeleverd voor het statiegeld, blijkt uit een steekproef door Statiegeld Nederland een jaar na invoering van statiegeld op kleine plastic flesjes. Dit gebeurde op 1 juli 2021. Wat het effect is van statiegeld op blikjes, is nog niet in kaart gebracht.

Sinds 1 juli 2021 betalen consumenten 15 cent statiegeld op plastic flesjes met een inhoud van minder dan 1 liter. Hiervan worden er jaarlijks rond 900 miljoen verkocht. Het statiegeld is ingevoerd om zwerfafval te voorkomen en dat blijkt dus gunstig uit te pakken.
Onder meer de Plastic Soup Foundation is hier blij mee. Deze stichting maakt zich ernstig zorgen over de enorme bergen plasticafval in de oceanen wereldwijd, maar de meeste Nederlanders kennen de stichting waarschijnlijk van de jaarlijkse zogenoemde World Cleanup Day. Tijdens deze dag verzamelen vrijwilligers in steeds meer gemeenten afval. Dit jaar wordt deze opruimdag gehouden op zaterdag 16 september.

In de top 10 van meest gevonden afvalsoort (de Plastic Soup Foundation houdt dit bij) staat plastic op nummer 1. De verwachting is dat dit door de heffing van statiegeld en het verbod op plastic bekers en bakjes veel minder zal worden. De stichting maakt zich daarom veel meer zorgen over sigarettenpeuken, want die worden verreweg het meest aangetroffen. Uit de top 3 van bedrijven die het meeste zwerfafval leveren, staat Marlboro op nummer 1, gevolgd door Red Bull en McDonald’s.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie