Arie van Buuren en predikant André Priem willen het Pinksterfeest samen vieren met een taal die iedereen verstaat.
Arie van Buuren en predikant André Priem willen het Pinksterfeest samen vieren met een taal die iedereen verstaat. Foto: Marco Jansen

Pinksterfeest terug op ‘t Weitje Ermelo: twaalf kerken vieren samen Pinksteren in open lucht

12 mei 2023 om 19:00 Religie Tips van de redactie

ERMELO Na drie jaar zonder openluchtdienst keert het Pinksterfeest op zondag 28 mei weer terug op ’t Weitje. De Pinksterviering is laagdrempelig, mogelijk gemaakt door twaalf kerken en drie voorgangers. Het thema is ‘In vuur en vlam’. Na afloop is er ruimte voor ontmoeting.

In 2018 en 2019 waren er voor het eerst Pinkstervieringen in de open lucht in een grotere opzet. De aanzet is gegeven door de voorgangers in het Beraad Kerken Ermelo (BKE). „Daarvoor waren er wel samenwerkingen, maar binnen de kerkmuren en niet in deze breedte. Het Pinksterfeest werd twee jaar onderbroken door corona. Vorig jaar startten de meeste kerken individueel op; nu is er weer tijd en ruimte om het gezamenlijk te doen. Er doen zelfs twaalf kerken mee; het hoogste aantal tot nu toe. Iedere kerk heeft een afgevaardigde in de organisatie. Pinksteren willen we samen vieren en zo laten zien dat kerkmuren dan niet meer van belang zijn”, vertelt André Priem (56), predikant van de Westerkerk. 

VOORGANGERS PINKSTERVIERING ERMELO

De andere voorgangers zijn Wieb Dijksterhuis van de Nederlandse Gereformeerde Kerk en Jeannet van Doorn van de Gereformeerde Kerk. „We zijn als voorgangers bezig met de voorbereiding en houden daarbij rekening met keuze van liederen, teksten en eigen woorden; we zingen uit alle bundels.”

ONDANKS VERSCHILLEN GEMEENSCHAPPELIJK FEEST

Arie van Buuren (53), rentmeester van de Oude Kerk, maakt een vergelijking met het Pinksterverhaal. „Doordat de Heilige Geest werd uitgestort, kon iedereen die verschillende talen sprak, elkaar toch verstaan. Dat vind ik een mooie symbolische vergelijking met de smaken en stromingen van nu. Elke kerk heeft zijn eigen kleur en tradities. Ondanks de verschillen vieren we gemeenschappelijk het Pinksterfeest. Op zo’n dag verstaan we elkaar. Ik stel mij voor dat als ik in de Hemel kom, het ook zo is.”

GEEST SPREEKT ALLE TALEN

‘De Geest spreekt alle talen en doet ons elkaar verstaan’, verwijst Priem naar een opwekkingslied. In de open lucht is het nog toegankelijker, ook mensen die niet tot een kerk behoren zijn welkom om aan te schuiven. Er is muzikale begeleiding met in elk geval piano en gitaar en zang. Er is aandacht voor de kinderen met visualisaties en er is een doventolk. De dienst begint om 11.30 uur (welkom vanaf 11.15) en duurt een uur. Na afloop is er volop ruimte voor ontmoeting met koffie, thee, limonade en cake. 

800 PLAKJES CAKE

„We hebben 800 plakjes cake, we gaan van dat aantal bezoekers uit. We vragen mensen hun eigen koffiemok, klapstoeltje en paraplu mee te nemen. Als het heel slecht weer is, wordt het last minute naar het Kerkelijk Centrum aan de Jeugdkant verplaatst”, zegt Van Buuren, die het logistieke deel regelt. Zondagochtend wordt ’t Weitje in vakken verdeeld en worden looppaden uitgezet. Er worden dranghekken geplaatst om de fietsen te parkeren. Gastheren en gastvrouwen leiden alles in goede banen. De opbrengst van de collecte is voor de Nacht van de Vluchteling.

IN VUUR EN VLAM

Het thema ‘In vuur en vlam’ slaat volgens Priem erg aan bij Pinksteren. „Mensen zijn enthousiast, wat letterlijk ‘In God zijn’ betekent. Ik vraag mensen waarvoor en voor wie zij in vuur en vlam staan. Ik hoop dat het vuurtje in mensen wordt aangewakkerd, dat ze geïnspireerd raken en het vuur doorgeven.”

Marco Jansen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie