Jose Klompenmaker is supertrots op haar antroposofische kindermagazine 'Slot Sofenstijn' dat binnenkort verschijnt.
Jose Klompenmaker is supertrots op haar antroposofische kindermagazine 'Slot Sofenstijn' dat binnenkort verschijnt. Arda Konings

Nieuw kindertijdschrift voor dromers, doeners en denkers

24 januari 2022 om 08:30 Recreatie

ERMELO Creatief brein en duizendpoot José Klompenmaker-Kruit uit Ermelo lanceert binnenkort het bijzondere kindertijdschrift ‘Slot Sofenstijn’, naast haar al indrukwekkende rij bedrijven Kleine Knoest, Biolijf, Op het gevoel en Placenta.nl. Het magazine is gebaseerd op het antroposofisch gedachtegoed van Rudolf Steiner. De onderneemster in hart en nieren heeft duizend testnummers laten drukken. 

José, die ook nog echtgenote is en moeder van drie opgroeiende dochters in de leeftijd van 5, 8 en 10 jaar oud, vertelt op enthousiaste en aanstekelijke wijze hoe het idee voor het tijdschrift vorig jaar zomer ontstond. ,,We vierden de zomervakantie. Onze dochters zitten op de Vrije School Valentijn in Harderwijk. Alle drie zijn ze dol op tijdschriften, knutselen en boekjes. Ze vermaakten zich dan ook prima met het zomer-doe-boek van de Jumbo. Ik kreeg vrijwel meteen de gedachte ‘wat zou het leuk zijn om een antroposofisch zomerboek te maken’!”

Fantasie Antroposofie is voor José een bewuste levensovertuiging. ,,In het onderwijs wordt er heel anders gekeken naar kinderen. Er wordt minder voorgekauwd en de fantasie wordt bij hen veel meer gestimuleerd. Alles is ‘zachter, liever en relaxter’ en minder prestatiegericht. Er wordt ook veel meer met natuurlijke materialen gewerkt. In de winkels zie ik veelal drukke, schreeuwende tijdschriften met primaire kleuren. Volgepropte, prikkelende pagina’s. Er bestaan al wel antroposofische bladen voor volwassenen. Maar voor kinderen dus nog niet.”

Een oproep op Facebook om haar idee werkelijkheid te laten worden, leverde maar liefst tachtig aanmeldingen op uit het hele land. Inmiddels heeft Klompenmaker een team van schrijvers en illustratoren om zich heen verzameld die allen iets met antroposofie hebben. ,,Maar”, vertelt ze met nadruk, ,,ik wil het ook breder gaan trekken, nog professioneler gaan aanpakken. Het kwartaalblad dat in de zomer voor het eerst uitkomt, wordt ook tweemaal zo dik.”

Op de vraag voor welke kinderen het magazine nu precies is bedoeld, antwoordt José resoluut: ,,Het wordt gewoon het leukste tijdschrift van Nederland voor dromers, doeners en denkers. Voor álle kindjes in het land zit er wel iets in. Voorleesverhaaltjes, verhaaltjes om zelf te lezen, dingen om te knutselen, of voor buiten te spelen, proefjes, een boekencolumn waar kinderen zelf een boek mogen recenseren. Er is voor elk kind wel wat wils en iets herkenbaars in te vinden. Zowel in beeld als in tekst. Ik zou het ook geweldig vinden om bruggen te slaan tussen diverse culturen. Gelukkig hoef ik ook weer niet alles zelf te bedenken, dat doen we met elkaar. Maar ik ben wel de baas,” oppert ze met een dikke schaterlach.

Komende weken krijgen diverse winkeliers, webshops, zo’n 150 vrije scholen en instellingen het gratis testexemplaar toegestuurd. Enkele honderden abonnees hebben zich al aangemeld en zo’n zestig webshops en winkels hebben interesse. Meer info op www.slotsofenstijn.nl.

Arda Konings

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie