Afbeelding
pixabay

Vergoeding voor werk door vrijwilligers blijft overeind

20 mei 2022 om 13:28 Politiek

ERMELO Met twaalf stemmen voor en zeven tegen houdt de raad de mogelijkheid open dat werkzaamheden die door leden van een vereniging worden uitgevoerd voor een vergoeding in aanmerking blijven komen. Dit voorstel wordt gesteund door CDA, ChristenUnie, Progressief Ermelo en BurgerBelangen Ermelo. Zij vinden dat passen in het beleid zoals dat in Right to Challenge eerder door de raad is vastgesteld. VVD, SGP en één-Ermelo stemden tegen. 

Daarnaast werd beslist dat grond die in erfpacht is uitgegeven eigendom moet blijven van de gemeente Ermelo. Met alleen drie stemmen van de fractie van één-Ermelo tegen is dat als voorwaarde opgenomen in het toekomstig accommodatiebeleid. Beide wijzigingsvoorstellen werden ontraden door wethouder Hans de Haan namens het college van burgemeester en wethouders. Het toekomstig accommodatiebeleid werd wel unaniem aangenomen.

BUITEN SPEL Sarojini Ramasray (CDA) is van mening dat in het oorspronkelijke voorstel de vrijwilliger buitenspel wordt gezet. Tegen een reële prijs en de gewenste kwaliteit moeten werkzaamheden die door vrijwilligers worden uitgevoerd voor een gemeentelijke bijdrage in aanmerking kunnen komen. Dat stelt verenigingen ook in staat de contributie niet te moeten verhogen. De vergoeding hoeft wat haar betreft niet gelijk te zijn aan de prijs die een commerciële aanbieder vraagt.

VERKOOP Volgens Lida Veenstra (Progressief Ermelo) past het schrappen van vergoedingen voor vrijwilligerswerk niet binnen de participatie- en netwerkgemeente die Ermelo wil zijn. Ten aanzien van het niet verkopen van gronden kiest zij voor structurele inkomsten boven het ineens innen van gelden door verkoop. Ook al behoudt het college daartoe het recht op grond van ander beleid.

Peter Gerritsen (één-Ermelo) vindt het voorstel erfpachtgronden niet te mogen verkopen een wassen neus. Voor hem geldt het zwaarst dat Ermelo voor de opdracht staat de begroting sluitend te krijgen. De financiële positie van de gemeente moet naar zijn mening dringend worden verbeterd. Daarvoor moet geen kans onbenut worden gelaten, ook niet de verkoop van gronden die in erfpacht zijn uitgegeven. Hij vindt dat de meerderheid van de raad ten onrechte een blokkade opwerpt als het gaat om verkoop van gronden.

SPEELVELD Arbeid door vrijwilligers ziet hij als een mooi staaltje van verbondenheid van hen met de vereniging. Maar in het vergoeden daarvan ziet hij concurrentievervalsing. Ook speelt voor hem mee dat een grote vereniging gemakkelijker een beroep kan doen op vrijwilligers dan een kleine vereniging of een vereniging met veel jeugdleden. Hij vindt dat niet gewaarborgd wordt dat voor iedereen het speelveld gelijk blijft.

Wethouder Hans de Haan deelt de zorgen over concurrentievervalsing. Hij vindt dat de waarde van de arbeid van vrijwilligers moeilijk valt vast te leggen en kan leiden tot ongewenste onevenwichtigheid richting de verenigingen. Dick Tillema (ChristenUnie) stelt dat het gaat om gelden die de gemeente anders ook moet betalen vanwege de onderhoudsplicht.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie