Afbeelding
Foto: Pixabay

Geen noodzaak voor zelfbewoningsplicht

18 januari 2022 om 12:00 Politiek

ERMELO Op basis van het uitgangspunt dat je alleen regels moet opstellen als je ze nodig hebt, ziet het Ermelose college van burgemeester en wethouders op dit moment geen reden een zelfbewoningsplicht in te stellen. Waarbij niet wordt uitgesloten dat dit standpunt op termijn kan veranderen.

Dit wordt gesteld in antwoord op vragen van de ChristenUnie. Volgens het college heeft men op dit moment geen signalen dat er grootschalig nieuwbouwwoningen worden opgekocht om te gaan verhuren. Bovendien is binnen de gemeente op een andere wijze geregeld dat nieuwbouwwoningen bij de passende doelgroep terecht komen via de verordening sociale woningbouw.

In de verordening wordt geregeld dat sociale huurwoningen met een maximum huurprijs van 752 euro worden toegewezen aan mensen die tot de sociale doelgroep voor woningcorporaties behoren. Dat geldt overigens ook voor woningen die geen eigendom zijn van een corporatie. Sociale koopwoningen tot een bedrag van tweehonderdduizend euro moeten worden toegewezen aan mensen die niet eerder een koopwoning in bezit hebben gehad. Midden huurwoningen met een huurprijs tussen de 752 en 950 euro moeten worden toegewezen aan mensen die niet tot de sociale doelgroep behoren. Voor alle drie de categorieën geldt dit voor een periode van tenminste tien jaar.

Het college geeft aan dat een grootschalige opkoop van goedkope woningen als beleggingsobject onwenselijk is. Maar op dit moment zijn er geen signalen dat dit gebeurt. De verordening sluit op dit moment de aankoop van nieuwbouwwoningen als beleggingsobject uit. Voor bestaande woningen worden vooralsnog geen instrumenten ingezet.

Aangegeven wordt dat een zelfbewoningsplicht niet zinvol wordt geacht gezien de werking van de verordening sociale woningbouw. Het toevoegen van extra instrumenten brengt niet alleen extra mogelijkheden met zich mee maar, zo stelt het college, ook extra verplichtingen die afspraken te handhaven.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie