5373459_hco39 plastic afval.jpg
5373459_hco39 plastic afval.jpg Pixabay

Geen legen afvalbakken

22 oktober 2021 om 14:42 Politiek

ERMELO Bewoners van de wijk Ermelo-West zien af van het legen van afvalbakken. Om praktische redenen is dat simpelweg niet haalbaar met de hoeveelheid vrijwilligers die er zijn. Het gaat om en nabij de vijftien mensen. 

Wijnand Kooijmans

Dat is duidelijk geworden tijdens een gesprek over Right to Challenge Ermelo West. Doel van dit programma is dat groepen van burgers taken van de overheid kunnen overnemen wanneer zij denken dit beter en tegen minder kosten te kunnen doen. Ermelo-West is de eerste wijk in Gelderland met een dorpendeal. De wijkvereniging heeft aangegeven als verbinder in de wijk op te treden en heeft ook gevraagd een pilot te mogen draaien van Right to Challenge en heeft ook plannen daaraan in 2022 verder inhoud te geven. De provincie Gelderland stelt geld beschikbaar om het sociale leven in de wijk nieuwe energie te geven.

Vrijwilligers van de wijkvereniging hebben aangegeven het prettiger te vinden om eigen initiatief naar buiten te gaan zonder vast te zitten aan verplichtingen.

Uitkomst van het gesprek is dat een Right to Challenge rond afvalinzameling in brede zin in Ermelo West niet haalbaar is. Wel is er behoefte vanuit de wijkvereniging om te weten waar men aan moet voldoen als het om het opruimen van zwerfafval in de wijk gaat. Onder meer of hier een vergoeding vanuit de gemeente voor kan worden gegeven omdat deze taak van hen wordt overgenomen.

Bewoners krijgen nu vanuit het Leefbaarheidsteam materialen voor het opruimen van zwerfafval. Dit kunnen de bewoners kosteloos vervangen als dit weer nodig is. Daarnaast mogen de bewoners de gevulde afvalzakken afgegeven bij de werf en wordt voor de afvoer daarvan gezorgd. Volgens de gemeente gaat het om maar een kleine taak die niet onder Right to Challenge valt en daardoor ook geen sprake is van een taak- en budgetovername van de gemeente. Wel wil men de bewoners een bijdrage geven voor een buurtbarbecue of een lief en leed potje.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie