Afbeelding
Foto: Pixabay

Eerste tiny house binnen gemeente

27 september 2021 om 12:34 Politiek

ERMELO Aan de Horster-Engweg verrijst het eerste tiny house binnen de gemeente Ermelo. Het college wil hieraan medewerking verlenen voor een periode van maximaal tien jaar.

Wijnand Kooijmans

Volgens wethouder Laurens Klappe komen er regelmatig verzoeken binnen voor de bouw van dit soort woningen. Reden voor het college een vuistregel op te stellen hoe moet worden omgegaan met de aanvragen. Zelf heeft de gemeente geen gronden in eigendom die zij kan uitgeven voor de bouw van tiny houses. Daarom was tot nu toe geen beleid ontwikkeld. De aanvrager die zijn verzoek ziet gehonoreerd beschikt over eigen grond om zijn plan te realiseren.

Klappe: ,,We hebben in Ermelo meerdere woningen met diepe tuinen waar zo’n tiny house kan worden gebouwd. Dat maakt dat we hebben besloten tot een pilot waar deze aanvraag onderdeel van uitmaakt.” Hiermee wil de gemeente ervaring opdoen met tiny houses of off-grid wonen.

Het gemeentelijk beleid biedt geen concrete handvatten om Tiny houses mogelijk te maken. Maar aanvragen kunnen onder meer wel worden getoetst aan het verduurzamen van woningen, het verminderen van de woningnood en het handhaven van de kwaliteit van de ruimtelijke ordening. Er is met het beleid voor tiny houses sprake van enige uitbreiding van de beleidsregels voor het afwijken van de bestemmingsplannen. Overigens worden geen grote aantal aanvragen verwacht.

Het eerste tiny house vormt een eenheid met het erf van de woning met voormalige agrarische opstallen. Het doet daarmee geen afbreuk aan het landschap. Op termijn gaat het tiny house mogelijk fungeren als mantelzorgwoning ten behoeve van de bewoners van het perceel. In de aanvraag is sprake van een ouder-kind relatie.

De woning is na de termijn van tien jaar gemakkelijk te verplaatsen. De energie wordt zelf opgewekt en het regenwater wordt opgevangen om te zuiveren. Voor de realisering van het tiny house wordt gebruik gemaakt van de in goede staat verkerende voormalige agrarische opstallen. Nieuwbouw van bijgebouwen met een woonfunctie is daardoor niet noodzakelijk.

De gemeenteraad wordt op de hoogte gebracht van het plan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie