Afbeelding
Foto: Pixabay

Wanneer is het handig om een fietsverzekering af te sluiten?

2 december 2022 om 11:21 Partnercontent

In principe kan een fietsverzekering nooit kwaad, maar in sommige gevallen is het wel extra handig. Als je bijvoorbeeld in een grote stad woont, dan is de kans aanwezig dat je fiets minstens één keer wordt gestolen, zo niet vaker. In studentensteden hebben inwoners er al helemaal vaak last van. In dat geval is het heel handig om je fiets te verzekeren, zodat je niet voor onverwachte hoge kosten komt te staan. Voordat je een fietsverzekering gaat afsluiten, is het verstandig om naar een aantal dingen te kijken. Daarom worden die hieronder voor je op een rijtje gezet.

Thuisbrengservice

Bij sommige verzekeraars kun je een extra verzekering afsluiten die zoiets als thuisbrengservice wordt genoemd. Mocht je dan een keer ergens staan met een kapotte fiets, of hij is gestolen, dan komt de verzekeraar je ophalen en thuisbrengen. Mocht dit gebeuren terwijl je op loopafstand van je huis bent, dan moet je van tevoren even controleren of die afstand ook binnen de thuisbrengservice valt.

Vakantie

Als je van plan bent op een lange fietsvakantie te gaan, dan is het afsluiten van een fietsverzekering ook niet geheel onverstandig. In de meeste gevallen wordt schade aan je fiets over de hele wereld vergoed. Uiteraard geldt dan hetzelfde als in Nederland: met een Allrisk worden schade aan je fiets, accessoires en slot bij diefstal of poging tot diefstal volledig vergoed. Net zoals schade die jezelf maakt of bij het omwaaien van je fiets. Controleer voor je reis nog wel even bij je verzekeraar of het inderdaad ook in het buitenland geldt.

Soort fiets

Aan de hand van het soort fiets dat je een hebt, wordt de premie bepaald. Als jij bijvoorbeeld je elektrische fiets wilt verzekeren, dan ben je waarschijnlijk wat duurder uit dan als je je oude stadsfiets wilt verzekeren. In principe kun je elk soort fiets die je in huis hebt staan verzekeren, ook bijvoorbeeld je mountainbike of BMX. Vaak vragen verzekeraars naar het soort fiets, merk, aankoopbedrag en de aankoopdatum. Het is sowieso handig om dit soort gegevens ergens in huis te hebben liggen, voor het geval dat je fiets gestolen wordt. Met die gegevens kan de politie namelijk sneller en specifieker op zoek naar jouw fiets als je aangifte wilt doen.

Verschillende verzekeringen

Net als bij een auto kun je vaak kiezen uit verschillende varianten van de fietsverzekering. Bij een Allrisk is alles verzekerd: van schade aan je fiets tot gestolen accessoires. Ook als je zelf schade aan je fiets veroorzaakt of als die is gevallen door de wind, wordt dat ook vergoed. Vaak vragen verzekeraars wel dat je een extra slot om je fiets doen. Bijvoorbeeld een slot in de ART-categorie 2. Dat is een ringslot of kettingslot. Dit is om te voorkomen dat je je fiets zonder slot ergens zet, om zo geld van de verzekering te krijgen. Daarnaast kun je ook zo zelf je steentje bijdragen aan het voorkomen dat je fiets gestolen wordt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie