Streekarchivaris Rudolf Bosch en beleidsmedewerker collecties Peter Bakker kijken samen naar de staat van de bevolkingsregisters in Harderwijk
Streekarchivaris Rudolf Bosch en beleidsmedewerker collecties Peter Bakker kijken samen naar de staat van de bevolkingsregisters in Harderwijk Streekarchivariaat Noordwest-Veluwe

Op zoek naar je familiegeschiedenis vanuit je luie stoel!

6 december 2022 om 11:21 Overig Deel je nieuws

Altijd benieuwd geweest naar je familiegeschiedenis? Het Streekarchivariaat Noordwest-Veluwe (SNWV) maakt het mogelijk om alle bevolkingsregisters van de gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek en voormalig gemeente Doornspijk vanuit je luie stoel te bekijken via de website van het archief. Maar liefst 52.759 scans worden nu beschikbaar gesteld.

Bevolkingsregisters werden bijgehouden van 1850 tot 1920. Daarna werd het systeem vervangen door woningkaarten. ‘We vinden het belangrijk om prioriteit te geven aan het digitaliseren van  bevolkingsregisters, omdat dit een geschikte bron is om je stamboom in te kleuren’ zegt streekarchivaris Rudolf Bosch. Beleidsmedewerker collecties Peter Bakker vult hem aan: ‘Stamboomonderzoekers beginnen hun zoektocht vaak met geboorte-, trouw- en overlijdensakten. Daarmee vind je de basisinformatie; data en plaatsen, maar het vertelt weinig over de gezinssamenstelling, adressen of beroepen van voorouders. Die informatie kun je wel uit de bevolkingsregisters halen.’

Het SNWV heeft de bevolkingsregisters gedigitaliseerd, evenals de registers van naamsaanneming. Deze registers zijn ontstaan na het Keizerlijk Decreet van Napoleon in 1811, waarbij iedereen die geen officiële achternaam had, deze moest aannemen en registreren. Daarmee is deze bron onmisbaar om onderzoek naar je voorouders te doen, omdat sommige familienamen vóór 1812 officieel waren, andere werden in 1811 aangenomen. Het kan zijn dat je familie in bronnen voor 1812 een andere geslachtsnaam heeft. Dat wordt bevestigd via deze registers.

Duurzaam 

‘Deze bronnen worden veel geraadpleegd. Dat heeft impact op de kwetsbare stukken, waardoor duurzame bewaring in gevaar komt’, vertelt Peter. ‘Door het scannen hoeven we ze niet meer fysiek aan te bieden in de studiezalen. Dat draagt bij aan onze missie: het SNWV is hét duurzaam collectieve geheugen van de regio!’ Het materiaal wordt nu gelijk omgepakt in zuurvrije dozen, dat behoud van de documenten bevordert. Het kan dan weer 25 jaar mee.

Harderwijker stadsrekeningen

Ook de stadsrekeningen van 1503 tot 1600 zijn gescand. ‘In eerste instantie hebben we gescand onderzoek van Maartje A.B., verbonden aan de Radboud Universiteit. Ze onderzoekt communicatienetwerken van de Hanze, waar Harderwijk bij hoorde. Ze doet dit door bodereizen tussen steden in kaart te brengen. Die zijn opgetekend in de middeleeuwse stadsrekeningen’, zegt Rudolf, zelf expert middeleeuwse stadsfinanciën van het hertogdom Gelre. ‘De stadsrekeningen zijn een interessante bron. Ze geven een beeld van het dagelijks leven en geven aan waar de middeleeuwse samenleving in wilde investeren en waarde aan hechtten’. Gemakkelijk zo’n onderzoek? Nee, dat niet. ‘De handschriften zijn priegelig, dus kennis van oud schrift is wel aan te raden’, glimlachen Peter en Rudolf.

De scans zijn op www.snwv.nl te bekijken. Voor meer historische bronnen van de regio ben je daar óók aan het juiste adres!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie