Remco van de Kamp is per 1 juni het nieuwe hoofd jeugdopleiding bij FC Horst. (Foto: Wim Balke).
Remco van de Kamp is per 1 juni het nieuwe hoofd jeugdopleiding bij FC Horst. (Foto: Wim Balke). (Foto: Wim Balke)

FC Horst zet jeugdopleiding op de kaart

  Nieuwsflits

De eerste woensdag van de zomervakantie was er bij FC Horst een talentendag van Jonger Oranje. Van 10.30 tot 15.00 uur speelden 192 kinderen partijtjes 4 tegen 4. Het kunstgrasveld was opgedeeld in acht veldjes. Scouts van profclubs bekeken de verrichtingen van de kinderen van onder 9, 11 en 13 jaar.

Marco Jansen

ERMELO – De dag stond aanvankelijk gepland bij IJsselmeervogels, maar de gemeente Bunschoten-Spakenburg gaf hier vanwege corona geen toestemming voor. Zo kwam het organiserende SportsGen terecht bij Remco van de Kamp van FC Horst. “Sander Mallie ken ik van mijn tijd bij DVS’33 en nam 8 juni contact op. Ik heb met het jeugdbestuur van FC Horst gekeken of we de dag hier konden organiseren. Toen mochten er nog 100 kinderen tegelijk op het veld, dus was er een ochtend- en middagsessie. Nu mag er weer wat meer, dus kon iedereen tegelijk.”

Ed Kuijper van SportsGen biedt de kinderen voor 26 euro een podium om hun droom waar te maken. Er zijn veel kinderen uit Spakenburg, maar ook uit Ermelo en Harderwijk en zelfs uit Nijmegen. Twee scouts van Ajax, één van Feyenoord en één van AZ speuren op het sportpark naar talent. Van de Kamp: “Jonger Oranje heeft zelf voldoende mensen mee. Wij hoeven alleen maar een veld en doeltjes te faciliteren. Voor FC Horst is dit leuke exposure en wat kantineomzet. We organiseren van 24-26 augustus ook nog de Clubvoetbaldagen voor kinderen uit de regio.”

Van de Kamp (42) uit Harderwijk voetbalde vanaf zijn 23e elf seizoenen in het eerste van FC Horst. Na een jaar als assistent-trainer bij het eerste elftal is hij per 1 juni benoemd tot hoofd jeugdopleiding, als opvolger van Marvin Tulner. “Dat ligt dichter bij mij, want ik ben 25 jaar jeugdtrainer geweest. Met Drielanden erbij heeft FC Horst qua jeugd veel potentie. Toen ik hier voetbalde hadden we 350 leden, dat zullen er nu 800 zijn. De jeugd verdient dan ook aandacht en een goede structuur.”

Speler centraal

Van de Kamp heeft inmiddels een goed beeld. “Ik heb vier avonden in de week gekeken en wel een stuk of 20 interviews gehouden met mensen over wat er leeft en wat er beter kan. Wij gaan met de Jeugd technische commissie aan de slag om de speler centraal te zetten. We steken veel tijd en energie in het kijken naar de kinderen, om hen op hun eigen niveau te laten voetballen, waar ze het best tot hun recht komen. Hun ontwikkeling gaan we vastleggen. Wij gaan eerlijk en transparant communiceren richting ouders en kinderen over wat we zien. Dat het kind plezier heeft op zijn eigen niveau is het belangrijkst.”

De Jeugd TC met Van de Kamp aan het hoofd gaat ook de jeugdtrainers aansturen en begeleiden. “We willen de trainers beter maken. Dat kunnen ook welwillende ouders zijn en die moet je goed begeleiden, met als doel de jeugdopleiding beter te maken.” Ook

zal hij zelf regelmatig zijn trainingspak aantrekken en op het veld staan. “Of om de trainers te bekijken, maar waar nodig ook op het veld met een elftal.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden