Foto: Shutterstock

Wethouder houdt hoop Strand Horst

  Nieuwsflits

ERMELO - De plannen voor Strand Horst zijn opnieuw vertraagd, nu door een extra onderzoek dat nodig is om het bestemmingsplan kans van slagen te geven bij de Raad van State. Wethouder Hans de Haan van de gemeente Ermelo hoopt dat de goedkeuring er eind dit jaar ligt en de schop eindelijk de grond in kan.

Wijnand Kooijmans

Eén van de onderdelen van het plan is de ontwikkeling van het zogenoemde Groene Kruispunt. De Haan: “Ik ben blij dat we met de gemeente Putten op één lijn zitten wat betreft de groenontwikkeling, een landschapsinrichting die recht doet aan wat het Natura 2000 gebied van ons verlangt. Een combinatie van water en land met rietkragen waar de roerdomp en karekiet zich thuis moeten voelen. Ik hoop ook dat die er komen.”

Strand Horst is, zo vindt wethouder De Haan, nu geen mooi gebied. “Het kan een veel mooier gebied worden maar heeft daarvoor wel een facelift nodig. Het moet een attractief gebied worden voor meer dan alleen de windsurfers en de hamburgers eters. Zaak is het gebied smoel te geven.”

De in de plannen opgenomen hotel en evenementenhal spelen in het geheel een belangrijke rol, zo geeft Hans de Haan aan. “Die moeten komen in wat nu een beetje een restgebied is. Zoals daar ook de jachthaven ligt waarmee wel wat moet gebeuren. Telstar is het grootste windsurfbedrijf van Europa. Dat komt omdat het een gebied is waar het overal ondiep is. Al moet je waken voor de vaargeul, die is diep en koud. Het is een enorm gebied, zo’n beetje ook het enige gebied in de wijde omgeving waar je nog mag windsurfen.”

Tussen Nijkerk en Oldebroek is het gebied tussen Putten en pakweg Nunspeet ook het enige gebied langs de Veluwse randmeren waar ontwikkelingen mogelijk zijn. Waar men kan komen tot een goede menging tussen natuur en recreatie.” De Haan wil niet verhullen dat het voor de gemeente van belang is dat het hotel en de evenementenhal doorgang vinden. “We doen onze uiterste best om dat rond te krijgen en investeren daar ook zwaar in. Ik ben blij dat er ondernemers zijn die het risico willen nemen en daarin willen investeren.”

Er zijn, zo zegt De Haan, best mensen die in Ermelo willen investeren. Maar veelal dan alleen op kleine schaal. “Het is dan mooi dat er grote investeerders zijn die flink willen investeren in Ermelose projecten waarvan zij denken dat die rendement opleveren. Wij denken dat het als gemeente rendeert hen te faciliteren. We moeten blij zijn met die mensen.”

De Haan hoopt dat de uitspraak van de Raad van State voor het eind van dit jaar komt. Het hoogste rechtscollege van Nederland moet oordelen over de bezwaren die zijn ingediend, vooral ook door inwoners van Zeewolde die geluidsoverlast vrezen en verlies aan uitzicht. De gemeenteraad vond deze ongegrond.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden