De corona-proof setting met Speelman & Speelman zaterdagavond bij snackbar 't Speuldje in Speuld. (Foto: Isabel van den Broek)
De corona-proof setting met Speelman & Speelman zaterdagavond bij snackbar 't Speuldje in Speuld. (Foto: Isabel van den Broek) (Foto: Isabel van den Broek)

Optreden met kleedjes en koptelefoons

  Nieuwsflits

ERMELO - Door het concept Kleedje uit met Speelman & Speelman kunnen Joost en Daan Speelman in coronatijd toch optreden. Vanaf een pick-up truck zingt Daan en speelt broer Joost op de piano. Het publiek zit op gepaste afstand en beluistert het ‘concert’ op picknick kleedjes via koptelefoons. Zaterdag was Snackbar ’t Speuldje de eerste locatie in de regio Ermelo.

Marco Jansen

 Speelman & Speelman gaven dit optreden in juni ook op Terschelling voor zo’n 60 luisteraars. “We komen al 22 jaar op het Oerol Festival, maar toen dit niet doorging, konden we met de gemeente toch een optreden regelen. Dat privé-optreden voor vrienden hebben we vanaf een geleende pick-up truck gedaan. Mensen zitten in hun eigen wereld met een hoofdtelefoon en picknickmandjes erbij. Dat was een gave beleving en daarna liep het storm. De aanvragen kwamen binnen en in totaal hebben we dat vijf keer gedaan.” Ook op Texel en op de Kennemer Duincamping De Lakens, de residentie van Daan (39), is vanaf een jeep gespeeld. Met Moederdag was het duo in Haarlem te zien.

Inmiddels heeft Joost (40) zelf een Ford Ranger gekocht en een podium op het dak gebouwd. “Daan zingt op het dak en ik zing speel piano in de bak. Wim van der Meulen, eigenaar van camping In de Rimboe, speelt gitaar in de bak en zingt de derde stem. We kunnen nu de hele zomer met die auto op pad.”

In de regio had zaterdag Speuld de primeur. De rode pick-up stond in het weiland naast Snackbar ’t Speuldje, daaromheen zat op kleedjes het publiek. Dat kreeg voor 50 euro een arrangement met patat, bittergarnituur en wijn of speciaalbier. Het optreden van 2,5 uur was corona-proof, verzekert uitbater Isabel van den Broek (32) uit Ermelo. “De kleedjes lagen 1,5 meter afstand uit elkaar en er waren rond de 70 bezoekers, die vooraf moesten reserveren. We hadden een vergunning voor een klein evenement. Het geluid wat normaal uit de boxen komt, liep nu via de koptelefoons. De veiling met optreden van Speelman & Speelman bracht in december 1450 euro op voor het buurtzorgpension aan de Julianalaan. Nu was het weer een leuke avond voor Speuld.” Joost: “Ik eet hier elke donderdag stamppot. Nu zaten we op een weiland dat de boer voor ons had gemaaid. Een intieme setting.”

Joost Speelman toert met zijn broer al sinds 2005 langs theaters in Nederland. Afgelopen jaar hadden ze een break en daarna kwam corona. “We hadden repetities staan, maar moesten alle shows cancelen. Natuurlijk loop je financieel wel wat mis als die optredens niet doorgaan, maar de gedwongen stilte vond ik eigenlijk wel prachtig. Nu ben ik in dienst bij Wim van der Meulen en onderhoud ik Camping In de Rimboe: maaien, harken en houthakken. Na 20 jaar Haarlem woon ik sinds een jaar op deze camping en de rust inspireert enorm. Ik ga met pen en papier wandelen in het bos en zo heb ik in coronatijd vijf nieuwe nummers geschreven. In de campingstudio gaan we na de zomer weer repeteren voor een goede liveset.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden