Ronnie Regeling organiseert met de VVV Ermelo deze zomer kleinschalige activiteiten voor inwoners en toeristen. (Foto: Marco Jansen)
Ronnie Regeling organiseert met de VVV Ermelo deze zomer kleinschalige activiteiten voor inwoners en toeristen. (Foto: Marco Jansen) (Foto: Marco Jansen)

Geen braderie, wel fietsen en wandelen

  Nieuwsflits

ERMELO - De zomervakantie is afgelopen vrijdag van start gegaan en dinsdag 14 juli was normaal gesproken de eerste zomeravondbraderie in het centrum van Ermelo. Het is voor Ronnie Regeling, vestigingsmanager VVV Ermelo, een vreemde gewaarwording dat de Stationsstraat deze zomer leeg blijft.

Marco Jansen

“Geen stress over lege kramen, annuleringen of slecht weer. Als je al jaren druk bent op dinsdag is dat een raar gevoel. Naast de gezonde spanning brengt de braderie ook een geweldige gezelligheid met zich mee. Het is natuurlijk een kick als alles weer goed verloopt. Die dynamiek, met per avond wel tienduizend mensen in het dorp, is voor mij een hoogtepunt van het jaar. We krijgen ook voor een deel onze inkomsten uit evenementen. Ook voor ondernemers zijn het topdagen, de winkeliers hebben extra inkomsten maar ook de horeca heeft gasten tot in de late uurtjes. En juist nu in deze tijd extra veel mensen op vakantie zijn op de Veluwe, omdat veel mensen dit jaar in eigen land blijven, kunnen we geen evenementen organiseren.”

Hoewel premier Rutte braderieën per 1 juli weer toestaat, is dat in Ermelo volgens Regeling niet te doen. “We hebben de braderie al afgeblazen toen duidelijk werd dat evenementen tot 1 september verboden zijn. En ook na de versoepeling kun je het publiek niet sturen om de 1,5 meter in stand te houden.”

Toeristen verblijven gemiddeld 1 tot 2 weken in het dorp en dus moet er ook wat te doen zijn, vindt Regeling. De VVV heeft nagedacht over wat wél kan dit zomerseizoen. Buitenactiviteiten in kleine groepen waarvoor meestal gereserveerd moet worden. Zo is er voor de kinderen een zwijntjes speurtocht uitgezet in het centrum van het dorp, waarbij met letters een woord gevormd kan worden. “Zo zien de ouders het winkelaanbod en voor de kinderen ligt een prijsje klaar bij de VVV.” Op verschillende avonden zijn er wandelingen met een natuurgids, die informatie geeft bij de diverse wildsporen. “En met geluk zie je ook wild. Dit doen we in groepen van 10 tot 15 mensen vanaf de Zwarte Boer en bij het Ruige Veld (Indianenbos).”

De Veluwse Fietsdag op 4 augustus gaat ook gewoon door en daarnaast was er zaterdag 18 juli een extra Midzomer fietstocht. “Vaak zijn er over de dag zo’n 100-150 fietsers. Er wordt een maximum van 25 fietsers per halfuur gehanteerd, startend vanaf de VVV We vermijden de drukke punten en rijden over de brede wegen in Horst richting Elspeet. Mogelijk doen we dit in het najaar nog een keer. Verder zijn we nog bezig met een interactieve fietstocht voor kinderen met vragen en kleine opdrachten. Ook zijn er huifkar- en boottochten.”

Ook de ondernemers doen een duit in het zakje om het centrum levendig te houden. Zo is er sinds vrijdag weer een kortingsbonnenboekjes voor winkels en horeca. Dit ligt o.a. bij de recepties van de verblijfsaccommodaties en VVV. De reguliere koopavonden krijgen t/m 21 augustus muzikale ondersteuning. “We roepen op het dorp te bezoeken.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden