Nieuwe gevelbeeld van het Enkplein, waarbij winkeletalages prominent zichtbaar zijn.
Nieuwe gevelbeeld van het Enkplein, waarbij winkeletalages prominent zichtbaar zijn. (Foto: Impressie: Fontes)

‘Winkels in de Enk meer benadrukken’

  Nieuwsflits

ERMELO - Winkelcentrum De Enk krijgt na de zomer een nieuw aangezicht. De galerijen verdwijnen grotendeels en het gevelbeeld wordt gelijkgetrokken. De grootste verandering is het creëren van een nieuw versplein. “Ondernemers moeten beter gegroepeerd worden om zo hun klanten nog beter te bereiken’’, aldus ontwikkelaar Sven Gravendeel uit Ermelo.

Marco Jansen

Sven Gravendeel en zijn partner Bernadette kochten winkelcentrum De Enk eind 2017. “Het schilder- en houtwerk was oud, de styling en opzet van het bouwkundige deel was gedateerd. Daar moest eens goed de bezem doorheen. Wij zien het zitten om dat aan te pakken. We willen het centrum fris en mooi maken. De Enk moet een bruisend hart worden’’, aldus Sven Gravendeel. Onlangs kreeg hij een vergunning voor fase 1: renovatie van het binnendeel.

Het proces met de gemeente ging niet over één nacht ijs. Zo moeten er de nodige gas, water en lichtleidingen worden omgelegd. “Zelf hebben wij de tijd genomen om goed te kijken hoe we de bouwkundige staat kunnen verbeteren. Dat was een heel proces en op basis van dat plan hebben we de architect gekozen. Ook wilden we een overzicht van ondernemers: destijds waren dat er 19, nu zijn het er 15. Het merendeel van de winkeliers krijgt een andere locatie.”

René Dijkhuis is per 1 januari 2018 bij Fontes (het bedrijf van Gravendeel) in dienst en onderhoudt contacten met aannemers en ondernemers. Hij heeft een coördinerende rol en zegt: “Bij de winkelindeling is de leegstand behouden zodat we bij een verbouwing de ondernemers tijdelijk of definitief kunnen verhuizen naar de nu leegstaande locaties. We maken eerst de nieuwe winkels klaar en dan kunnen ze geruisloos over. De winkels die ze achterlaten pakken we dan weer aan. Uiteindelijk komt er 400 m2 winkelruimte bij , maar we voegen geen units toe. Wij gaan zorgen voor een totale vernieuwing van het winkelcentrum, maar de huurcontracten blijven in stand. Ze gaan er dus op vooruit.”

Meer open en zichtbaar

De renovatie start na de bouwvak en Gravendeel hoopt voor de zomervakantie van 2021 klaar te zijn met fase 1. “Vanaf het voormalige pand van Koperen Koffiepot tot en met Holland & Barrett gaat de galerij eraf en gaan we de gevels glad trekken. Dat wordt van onder naar boven strak getrokken. Aan de linkerzijde blijft de galerij en plaatsen we een nieuw wand, zodat je vanaf straatniveau niet meer ziet dat er een galerij boven zit. Dat geeft een beter beeld van de winkelpui en dat neemt de aandacht van de huizen die er achter zitten weg. Er moet een betere doorkijk komen. De grootste verandering is een nieuw versplein. Wij hebben gezien dat verswinkels het heel goed doen en daar gaan we ons meer op richten. Dat en een nieuwe trekker bij de Hema waar we mee bezig zijn, moet ervoor zorgen dat veel meer mensen naar de Enk komen.’’ Ook de achterzijde bij de parkeerplaats wordt opgeknapt. De wanden worden gekeimd, één trap wijzigt en één trap verdwijnt. "Ook hier willen we meer licht en openheid."

Fase 2 en 3 is de sloop van het pand Geert Eyefashion en het oude pand van Jonker Herenmode, waar een aantal outlets hebben gezeten. “Hiervoor komen nieuwe panden terug. De tekeningen zijn klaar en de welstandscommissie heeft akkoord gegeven. Ook voegen we 16 woonunits toe. Hier moet een nieuw bestemmingsplan voor komen en we moeten hier overeenkomsten op maken. Het zou mooi zijn als dit in het eerste kwartaal van 2022 klaar is.’’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden